Mamine i tatine debeljuce

Danijela Bajić

Brza i masna hrana, slatkiši, gazirana pića, neredovni obroci, ali i neograničeno gledanje televizije i igranje kompjuterskih igrica glavni su uzroci gojaznosti, koja je sve veći problem među djecom širom svijeta. Taj problem sve je češći i među osnovcim u Srpskoj, a da situacija postaje zabrinjavajuća pokazuje podatak da je samo banjalučkim osnovnim školama od 2.039 testiranih đaka 9,26 odsto imalo prekomjernu tjelesnu težinu, a 5,37 odsto je gojazno.

 

Najveća odgovornost je na roditeljima, jer oni su ti koji djeci daju potpunu slobodu da jedu ono što oni žele, a to je najčešće nezdrava hrana u kombinaciji sa cjelodavnim sjedenjem ispred malih ekrana, tableta i telefona.

Ako su djeca prepuštena samo onom što žele, teško ćemo ih naučiti ono što je stvarno dobro za njih.

S druge strane, ako ćemo biti prestrogi, bez pravednosti, možemo očekivati da će dijete patiti zbog stresa koji je neminovan u takvom okruženju, te će tražiti utjehu na primjer u nezdravoj hrani.

Zdrave navike u ishrani se formiraju od bebinih prvih obroka. Djecu treba učiti i ohrabrivati od malena da jedu zdravu i raznovrsnu hranu, a ne odmah dijetetu čim napuni godinu, pa i ranije, u jelovnik uvrštavati “monte”, “čokolino”, “smoki”, kojekakve keksiće...

Međutim, djeci ne treba pošto-poto braniti da probaju ukusniju i manje zdravu hranu, jer ograničavanje kod mališana povećava njihovu želju za tom hranom.

To ograničavanje može uticati na djecu, koja se sa svih strana bombarduju reklamama šarenih grickalica i slatkiša, da nezdravu hranu jedu i kad nisu gladni. 

Osim toga, u kojoj god sredini da se nađu nudi im se nezdrava hrana i tako do polaska u školu već imaju problem sa viškom kilograma.

Od parka, vrtića, preko škole i rođendana proganjaju ih prerađena hrana testo iz pekara, nezdrave masti i nepotrebni šećeri.

Mnogi roditelji u strahu da im djecu ne ostanu gladna jer nemaju vremena da jedu ili im se ne sviđa kuvano povrće i meso, svoje mališane nagrađuju sa čokoladicom i grickalicama ako pojede sve što im pripremi za ručak.

Što sigurno nije dobar način za sticanje zdrave navike u ishrani.

Zato da bi djeca živjela u zdravom okruženju i stekla zdrave navike, treba im omogućiti najbolji balans zdrave hrane, zdrave aktivnosti i zdravih emocija. Samo tako se mogu postići dobri rezulati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana