Mamci i ribe

Veljko Zeljković

Američka politika nakon nekoliko godina apstinencije se vraća na prostore Balkana. Polako, ali sigurno. I ne tako agresivno kao ranijih godina. Utisak je kako ovoga puta Vašington na mnogo sofisticiraniji način pokušava da ostvari neke od svojih geopolitičkih ciljeva na ovom prostoru.

Cijela njihova evropska strategija fokusirana je na smanjenje uticaja koji Moskva i Peking politički i ekonomski imaju u Evropi, ali i isključenje Berlina iz gotovo svih geopolitičkih igara i procesa.

Prvo su pokušali da osujete gradnju ruskog gasovoda, pod izgovorom da će Evropa na taj način postati zavisna od Rusije. Umjesto toga ponudili su svoj “tečni” gas i naftu iz škriljaca.

A onda su odlučili i da svoje trupe premjeste iz Njemačke u Poljsku, te da se postave kao glavni mentori u rješavanju “zamrznutog konflikta” koji su sami napravili na Kosovu. U tu svrhu upriličen je sastanak u Bijeloj kući, a prisustvo i autoritet predsjednika Donalda Trampa trebalo je da osiguraju da će prijedlozi Vašingtona biti prihvaćeni i parafirani od strane Beograda i Prištine.

Ispostavilo se da potpisano nema nikakve veze sa budućim statusom Kosova, već boljim pozicioniranjem Izraela na Balkanu, ali i projektima vezanim za energetiku i 5G mrežu.

Ni BiH nije zaobiđena. Američki državni sekretar Majk Pompeo oglasio se iz Dubrovnika, poručujući da će SAD iskoristiti sve svoje “veze” kako bi pogurale i ubrzale put BiH ka EU i NATO-u. Iz Srpske su poručili: “EU može, NATO ne”.

Ako je Pompeo bio iskren, zašto su onda američki zvaničnici podržali stvaranje nekakvog “mini Šengena”? Ako će Pompeo “pogurati” ulazak BiH u EU, i to ne samo nje već i Srbije, čemu onda pomenuti “mini Šengen”? Iza ovog paravana u stvari kriju se pokušaji Vašingtona da briselskim mamcem ulove i dvije preostale ribe - Srbiju i BiH, te ih pospremi u NATO akvarijum. Ako je Vašingtonu toliko stalo do Balkana, zašto ne natjera vlasti u Prištini da osnuju zajednicu srpskih opština na Kosovu ili nešto ne urade na ukidanju međunarodnog protektorata u BiH? Uostalom, država sa takvim “uređenjem” ni ne može ući u EU, a i ulazak u NATO bi trebalo da bude stvar izbora, a ne uslovljavanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana