Maloljetnice u zatvorima

Dragana Keleč
Maloljetnice u zatvorima

Iako je maloljetnička delikvencija u porastu, ne samo kod nas, već u cijelom svijetu, izgleda da se sve manje zna kako će se i na koji način postupati sa maloljetnim prestupnicima.

Da je tako, pokazuje i činjenica da u cijeloj BiH ne postoji nijedan vaspitno-popravni dom za maloljetnice, zbog čega one završavaju u Kazneno-popravnom zavodu "Kula" u Istočnom Sarajevu ili u KPZ-u u Tuzli, sa ostalim osuđenicama.

A koliko je to dobar i pametan potez, treba da se zapitaju mnogi. Zašto se ponašati prema nekoj djevojčici kao da je okorjeli osuđenik?!

Daleko od toga da oni koji su prekršili zakon ne treba za to i da odgovaraju, ali treba da se naprave neke razlike. I psiholozi su kategorično protiv toga da se maloljetnice nalaze u istom okruženju sa ostalim zatvorenicama. To im, kažu, neće donijeti napredak, niti pozitivan ishod vaspitno-popravnog programa. Naprotiv. Boravak maloljetnica sa odraslim osuđenicama može da izazove samo kontraefekat i doprinese tome da na kraju i same postanu kriminalci, misleći da je društvo diglo ruke od njih. O traumama koje će te djevojčice da dožive ne treba ni govoriti.

Sama praksa pokazala je da sve represivne mjere koje se brzo preduzimaju izazivaju pojačanu agresivnost mladih, tako da maloljetnički zatvori i sa najboljim uslovima ne obećavaju mnogo. Šta onda reći za boravak djevojčica u ustanovama u BiH u kojima se trenutno izvršavaju vaspitne mjere za maloljetnice.

Te iste ustanove ne zadovoljavaju ni standarde propisane važećim zakonima u BiH, a kamoli propisane međunarodne standarde. Koliko će onda one da nauče korisnih stvari, dok budu gledale druge osuđenice, i kako će shvatiti da još ima nade za njih?

Da li će dobiti adekvatan tretman, s obzirom na njihov uzrast, ili će biti ravnopravne sa ostalim osuđenicama? Možda hoće, a možda i ne.

Ne smiju se te djevojčice nalaziti u istom okruženju sa osuđenicama, iako su pogriješile u svojim postupcima i djelima. Njima treba pomoć. Pomoć stručnih lica i kadra koji će ih naučiti pravim vrijednostima u životu i načinu kako da prebrode neprilike i poprave svoje ponašanje.

Da, njima treba vaspitno-popravni dom, a ne zatvor. Jer one su još djevojčice, a za mnoge od njih sigurno nije kasno da pronađu pravi put... Samo im treba pomoć.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana