Malkićeva imovina

Sandra Miletić
Malkićeva imovina

Abdurahman Malkić, tokom dugogodišnjeg mandata na mjestu načelnika Srebrenice, svoju funkciju iskoristio je, ne da pomogne oporavku ove i više nego siromašne opštine, nego da poveća svoju imovinu.

To je odavno svima jasno, a sada je to u svom istraživanju potvrdio Centar za istraživačko novinarstvo (CIN).

Istraživanje je pokazalo da je Malkić, dok je bio načelnik Srebrenice, postao vlasnik brojnih nekretnina, a dokumenta i izjave njegovih kolega do kojih je došao CIN ukazuju na to da se Malkić nikada nije libio da koristi funkcije da bi sebi pribavio neku korist.

U martu 2005. godine, početkom drugog mandata na mjestu načelnika i poslije osam godina aktivnog političkog djelovanja, Malkić je kao jedini izvor primanja u 2004. godini upisao godišnju načelničku platu od 16.221 KM. Izjavio je da zajedno sa majkom i bratom posjeduje kuću sa okućnicom vrijednu 100.000 KM. Takođe je naveo da ima automobil "nisan" vrijedan 6.000 KM i dionice PIF-a "Bosfin" u vrijednosti 19.000 KM.

U novom imovinskom kartonu, koji je podnio po isteku drugog mandata u novembru 2008. godine, ta je imovina znatno uvećana. Malkić navodi da je tokom 2007. godine zaradio 28.021 KM, da ima automobil "reno megan" od 25.000 KM, kao i dionice "Šipad komerca" u vrijednosti 20.000 maraka. Iako ga ne spominje u svom imovinskom kartonu, Malkić je u toku mandata kupio poslovni prostor u centru Srebrenice, a tokom svog drugog mandata 2006. godine Malkić je usmjerio novac iz strane donacije za obnovu kuća u (kojeg li čuda) svojim Poznanovićima.

Malkić je još u Vogošći, zajedno sa bratom, sagradio kuću na dva sprata.

Treba li napominjati da većina stanovnika Srebrenice, koja spada ne samo u najsiromašnije i najnerazvijenije opštine u BiH, nego i u bivšoj Jugoslaviji, ne samo da nemaju kuće, stanove i poslovne prostore, nego ni posao, pa ni mogućnosti za normalan život. Jasnije rečeno, u Srebrenici živi uglavnom sirotinja. Mnogi Srbi odlaze iz te opštine jer tamo nemaju nikakve uslove za život.

Istovremeno, Srebrenica je opština u koju je poslije rata stiglo najviše donacija, a svaka godine vlasti RS i BiH izdvajaju za nju milione i milione maraka. Taj novac očigledno posljednjih godina nije utrošen tamo gdje je trebalo.

Malkić je više puta izjavljivao da je uradio mnogo toga za Srebrenicu. Sudeći prema svemu navedenom, učinio je mnogo jedino za sebe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana