Malinari, dozovite se pameti

Danijela Bajić
Malinari, dozovite se pameti

Naslov da dogovor o otkupnoj cijeni maline još nije postignut nije ništa novo. Vapaj malinara niko ne čuje, obaveze se samo gomilaju i sve se vrti ukrug.

Ljudi se iz godine u godinu bore sa istim problemima i dok su njihova očekivanja sve veća, realnost je sve surovija.

Pa se tako lanjski scenario, kada su mnogi proizvođači ovog crvenog zlata bili prinuđeni da svoje proizvode odmah po završetku berbe po nepoznatoj cijeni ustupe hladnjačarima, ponavlja i ove godine.

Novac od hladnjačara i dalje će, po svemu sudeći, pristizati na kapaljku, jer otkupna cijena za ovu sezonu još nije formirana, a malo ko od proizvođača može izdvojiti sredstva za nabavku vlastite hladnjače gdje bi skladištili voće.

I svake godine ista priča - malinari kukaju zbog ucjenjivanja od strane hladnjačara, mole za više novca, ovi ne daju, traže pomoć države, prijete blokadom puteva.

Doduše, sve do momenta otkupa, čitav postupak izgleda savršeno. Niču mini porodična gazdinstva, podižu se zasadi i daje se novac za primjenu savremene agrotehnike pri gajenju malinjaka. Dakle, optimizam i radinost na najvišem nivou.

Najveći problem, očigledno, predstavlja plasman, zajedno sa konačnim proračunom ekonomičnosti i ukupnih troškova proizvodnje jer, kako god okreneš, malinarima ne gine dubioza i minus na računima. Zato je donekle i razumljiv revolt i borba od koje ne odustaju.

U čemu je zapravo problem? U neorganizovanosti proizvođača, to je čini se jasno svima, osim onima kojih se to najviše tiče. Zašto se malinari jednostavno ne udruže i naprave hladnjače o svom trošku pa sami diktiraju cijenu.

Možda će prvih nekoliko godina biti u minusu dok ne otplate glavninu, ali to je za njih dugogodišnja zona konfora. Tu je i pomoć države gdje svako ko želi da napravi hladnjaču može da se prijavi na godišnji javni poziv za kapitalne investicije i dobije 40 odsto od ukupne cijene, između 100.000 i 200.000 KM. Malo li je?

Najlošija opcija je ona trenutna jer hladnjačari malinare zaista drže u ćorsokaku. Ekonomski je najlošija opcija prodaja neposredno nakon branja a to se, nekako, uvijek desi. Tada je najniža cijena, svi prodaju jer nemaju gdje da uskladište i tu faktički padaju jer svoj proizvod daju po niskim cijenama. Hladnjača bi im omogućila da robu čuvaju cijelu godinu i kontinuirano prodaju. Ili to ili da pristanu na ucjenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
Bruka u Strazburu
Bruka u Strazburu
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana