Maligni Balkan

Veljko Zeljković

Kako pojedini međunarodni akteri sa zapada doživljavaju BiH moglo se još jednom vidjeti proteklih nekoliko dana. Izjava njemačkog diplomate Kristijana Šmita da će raditi na tome da se u budućnosti stvari u BiH odvijaju bez srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, vjerovatno najbolje ilustruje taj odnos.

 

Ma šta ko mislio o lideru najveće partije u Srpskoj, sviđao mu se ili ne, Šmitova konstatacija pokazuje da se zapadne demokrate, a posebno one koji dolaze iz Amerike, Britanije i Njemačke, nikada neće odreći protektorata i reklo bi se genetski usađenog kolonizatorskog odnosa prema ovim našim prostorima.

I to traje decenijama, ali i vijekovima. Zbog toga je i izmišljena geografska odrednica Balkan, a koja u glavama tih demokrata jednu vrstu geopolitičkog koša, odnosno internata za kužne, koji su po prirodi stvari nesposobni da sami upravljaju svojim životima i sudbinama.

I sve dok je tako, narodi sa ovih prostora biće poput šahovskih figura u rukama velikih sila koje vijekovima pokušavaju da na na ovim prostorima ostvare kontrolu svoje geopolitičke i geostrateške interese, a koji su, po pravilu, na štetu onih na čijim prostorima se te igre igraju.

Vidjelo se to i iz izjava američkog ambasadora u BiH Erika Nelsona, koji je Rusiju optužio za maligni uticaj na Balkanu. Nelson je zaboravio da nije Moskva ta koja nameće bilo kakva politička rješenja u BiH, za razliku od Vašingtona, iz kojeg se sve češće može čuti da Dejton nije Sveto pismo. U stvari, jedino što je maligno jeste ono što se opasno kuva u glavama onih koji o tome i pričaju.

Po toj matrici se i rukovodstvo Srpske satanizuje i dovodi u poziciju krivca, iako ona nije ta koja ustavno-pravno ruši BiH. Naprotiv. Zalagati se za vraćanje oduzetih i prenesenih nadležnosti nije niti u jednom svom dijelu protivustavno, ali sigurno jeste kada se na mala vrata, a mimo volje druga dva naroda, pokušava napraviti nekakva građanska država te institucionalno obespraviti konstitutivni narodi.

Uostalom to je priznao i “hrvatski” član Predsjedništva Željko Komšić, koji je iznoseći salvu uvreda na račun Srpske rekao da je konačno došlo vrijeme da bude ukinuta konstitutivnost naroda koja je dobijena ratom.

I ko onda ruši BiH? Oni koji se zalažu za poštovanje Dejtona ili koji pozivaju na njegovo ukidanje? Da li je to srpska ili bošnjačka strana? Da li je to Rusija ili Amerika? Da li su to visoki predstavnici koji su nametnuli niz neustavnih zakona? Oni koji se sada raduju sankcijama i prizivaju nove treba da znaju da takva politika nikome ne može donijeti dobra pa ni njima samima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana