“Mali Šengen” velika šansa

Milijana Latinović

Inicijativa “mali Šengen”, koja od kraja prošle sedmice nosi naziv “otvoreni Balkan”, velika je šansa za domaću privredu.

Za sada sporazum su sklopile Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija, ali s obzirom na neke ranije dogovore, dio jedinstvenog tržišta od oko 18 miliona ljudi, trebalo bi da budu i BiH, Crna Gora i samoproglašeno Kosovo. Plan je da svi oni zajedno stvore jedinstveno tržište i izbrišu sve barijere te olakšaju protok i robe i ljudi.

Za privrednike koji muku muče sa papirologijom, carinama, čekanjima na granici i plasmanom robe ovo bi značilo veliki korak naprijed.

Slobodno tržište i nula minuta čekanja na graničnim prelazima sigurno su jedinstvena prilika koju BiH ne smije propustiti, ni zbog političkih ni bilo kakvih drugih nesuglasica.

A počesto je privreda na ovim prostorima bila kolateralna šteta politike. Posljednji primjer bila je blokada izvoza proizvoda iz Srbije i BiH na tržište samoproglašenog Kosova.

Probleme su tada izazvale prištinske vlasti, koje su nametnule takse od 100 odsto za svu robu koja dolazi iz ove dvije zemlje, čime je izvoz onemogućen. Sve to rađeno je da bi pritisnuli Srbiju da prizna samoproglašeno Kosovo. Zbog takvih poteza na gubitku su bili svi.

Takse su ukinute u aprilu prošle godine i to je samo potvrdilo da politika nepromišljenim potezima potapa privredu i uništava tržišta.

Iako je na temu “malog Šengena” bilo raznoraznih spekulacija, od stvaranja velike Srbije, do velike Albanije i osporavanja čak i u BiH, koja su uglavnom dolazila iz Federacije, inicijativa je dobila zeleno svjetlo.

I oni koji vuku konce u politici valjda su shvatili da inicijativa ima za cilj otvorene granice u regionu, kako za građane tako i za transport robe i stvaranja jedinstvenog ekonomskog tržišta.

To je prilika i za rješavanje svih otvorenih pitanja, političkih i ekonomskih, među zemljama u regionu i šansa da sve nedostatke i nesuglasice pretvore u prednosti, koje će donositi i ekonomski i privredni prosperitet.

Nadležni u BiH trebalo bi da se što prije pozabave ovim pitanjem da bi preduzeli korake ka pristupanju “Otvorenom Balkanu”.

Ne smijemo dozvoliti da nam prilika izmakne tik ispred nosa, da ostanemo posljednji pa da godinama najavljujemo status kandidata, kao što je to slučaj sa pristupanjem Evropskoj uniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana