Mali, a veliki koraci

Veljko Zeljković
Mali, a veliki koraci

Ovo je mali korak za čovjeka, ali veliki za čovječanstvo, rekao je 1969. godine američki kosmonaut Nil Armstrong nakon što se svemirska letjelica “Apolo” spustila na površinu Mjeseca.

Iako nije ni kosmonaut, niti naučnik, nedavne riječi novog potpredsjednika Srpske Ćamila Durakovića mogle bi biti, naravno ukoliko su 100 odsto iz srca, velike za budućnost BiH. Duraković je rekao kako ubuduće neće Republiku Srpsku zvati manjim entitetom, već punim imenom. Ostaje samo žal zašto je ovom bošnjačkom političaru trebalo toliko dugo da shvati da samo ovakvi i slični “mali koraci” mogu izvući BiH iz crne rupe u kojoj se trenutno nalazi. Drugi korak mogao bi biti kada bi se bošnjački političari obavezali da će im Dejtonski mirovni sporazum biti svetinja, a ne nikako razne “deklaracije”. Treći, ništa manje značajan, korak bio bi i omogućavanje hrvatskom narodu da bez izbornog inženjeringa sami biraju svoje predstavnike vlasti kako na državnom, tako i federalnom nivou.

Četvrti i peti - napraviti oproštajno druženje sa stranim sudijama u BiH i predstavnicima OHR-a i poželjeti im svako dobro zbog njihovog dosadašnjeg rada, koji je život građana u BiH samo iskomplikovao, a ne olakšao. Šesti - da konačno prestanemo sa licitiranjem žrtvama čije su “vrednije”, baš kao i u slučaju suza nesrećnih majki.

Na ovaj način uspostavila bi se kakva-takva politička stabilnost, koja je jedan od osnovnih uslova i za ekonomsku. Stoga bi sedmi mali korak trebalo da bude da politika ne bude najunosniji biznis, da realni, a ne javni sektor diktira plate, ali da se donese akcioni plan za suzbijanje korupcije, koji neće biti tek mrtvo slovo na papiru. Ne smije biti nedodirljivih. Osmi, logično, “čišćenje” i “provjetravanje” pravosudnih institucija od politički poželjnih lica, ali policijskih i bezbjednosnih agencija.

Deveti - pokazati bar malo sažaljenja i samilosti te ukinuti akcize i poreze na gorivo na bar pola godine i deseti - omogućiti, bez uplitanja politike, da se konačno realizuju neki od strateških i tako nasušnih energetskih projekata, koji se nalaze u ladicama Ustavnog suda BiH. I na kraju izvršiti provjetravanje glava, kako bi se riješili kontaminiranog materijala, taloženog posljednjih nekoliko decenija na našim sivim ćelijama, koji se uhvatio poput kamenca. Mnogo je još malih koraka potrebno uraditi, a svi oni zajedno omogućili bi nam da pređemo do sada neosvijetljeni put ka budućnosti. Zato neka riječi Durakovića budu inicijalne, poput fitilja. Kada budemo u situaciji da nas ne interesuje ko je vozač ili savjetnik ministra i počnemo da pričamo kada i kako ćemo na more, znaćemo da smo napravili dovoljno ovih sitnih koraka. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana