Makedonija zemlja ponosna

Veljko Zeljković

Tamo gdje vječno sunce sja, tamo je Makedonija. Ponosna i gorda kao gorska ptica, besmrtna ko srce što vjekovima bije, tuđinska nikad ona bila nije.

Nažalost, ovako je samo u stihovima. Makedonija danas? Vjerovatno jedna od najnestabilnijih zemalja u regionu. Pravo bure baruta koje svakog trenutka može eksplodirati. A fitilja mnogo! Jedan od njih u svojim rukama drže albanski ekstremisti, koji priželjkuju podjelu Makedonije i pripajanje jednog njenog dijela takozvanoj velikoj Albaniji.

Pored toga, pokazalo se da je ova omalena državica veoma značajna i u geopolitičkim planovima velikih svjetskih sila, a posebno SAD i Sjevernoatlantske alijanse.

Prema neslužbenim podacima, CIA je stajala iza organizovanja protesta Albanaca protiv vlasti u Skoplju i pokušaja rušenja tadašnjeg režima. A sve zbog toga što u tom trenutku makedonska vlast nije bila spremna za ulazak u moćni NATO.

Zvanični Pentagon je uvijek ovaj dio Balkana držao u stanju “zamrznutog konflikta” i po potrebi ga “odleđivao” i stvarao krize, koristeći za to albanske ekstremiste.

I tako je godinama unazad. Kad god bi se Makedonija malo podigla sa koljena, dobila bi žestok udarac i bila vraćena u stanje koje je uvijek prijetilo da pređe u “nešto više”.

Muku muče Makedonci i sa Bugarima, ali i Grcima.

Nakon što su dobili pozivnice za ulazak u Evropsku uniju i NATO, Grčka se usprotivila i stala na put ovom naumu tražeći da Makedonija promijeni svoje ime. Na kraju je o ovom pitanju održan i referendum, za koji se ne može reći da li je uspio ili ne. Podatak da je na isti izašlo tek nešto više od tridesetak odsto građana, i to uglavnom albanskog življa, pokazao je da je Makedoncima dosta svih mogućih obećanja koja dobijaju iz Brisela. Bio je to pravi šamar za politiku koju su do sada EU i NATO vodili prema ovoj državici. Proradio je ponos. Ali i gordost.

Iako je referendum “propao”, makedonski premijer Zoran Zaev konstatovao je kako je on, u stvari, uspio i proglasio pobjedu. “Pirovu pobjedu”!

Da li će Zaev pod pritiskom Zapada uđi u avanturu ozvaničenja rezultata i kako će u toj situaciji reagovati oko 70 odsto građana koji su bojkotovali ovaj referendum? Da li je još jedan fitilj pred paljenjem? Vjerovatno! Podršku da uđe u još jednu opasnu avanturu Zaev je već dobio od predstavnika NATO-a, odnosno generalnog sekretara ovog vojnog saveza Jensa Stoltenberga. On je istakao kako bi se proces ulaska Makedonije u NATO mogao otvoriti već u januaru naredne godine. Uslov - da vlasti u Skoplju održani referendum “provedu” kroz skupštinsku proceduru. 

Da li će se Zaev sjetiti stihova sa početka ovog teksta prije nego što povuče neki nepromišljeni potez koji bi Makedoniju mogao uvući u krizu nezamislivih razmjera?

Bilo bi časnije podnijeti ostavku i raspisati nove izbore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana