Majstor svog zanata

Milijana Latinović

Unapređenje obrazovnog sistema u Republici Srpskoj godinama je glavna tema na seminarima, okruglim stolovima i drugim događajima na kojima se okupljaju prosvjetari i predstavnici poslovne zajednice.

 

I jedni i drugi saglasni su da je srednjoškolcima potrebno više časova kvalitetne praktične nastave da bi po završetku školovanja đaci bili majstori svog zanata, dobili posao u struci i tako pokazali šta znaju i umiju. Međutim, do sada se pokazalo da se sve svodi samo na praznu priču i traženje nedostataka u školama i preduzećima.

Privrednici smatraju da su nastavni planovi i programi zastarjeli, a u skladu sa tim i školske radionice opremljene starim mašinama, koje se u preduzećima odavno ne koriste. S druge strane, i prosvjetari imaju zamjerke na poslovnu zajednicu i tvrde da su i dalje rijetke fabrike koje širom otvaraju vrata za srednjoškolce i u kojima djeca zaista uče kako se radi. Mnogo je više onih koji su djeci zalupili vrata pred nosom ili, još gore, prime ih na praksu, a ne nauče ih baš ništa.

Nerijetko se dešava da praksa u preduzećima ostaje samo mrtvo slovo na papiru, jer srednjoškolce u pojedinim firmama uglavnom guraju u zapećak, da ne bi smetali. Umjesto da im daju alat u ruke i pokažu sve finese njihovog budućeg zanimanja, da bi bili radnici za primjer, radom i trudom zarađivali platu i stvarali dobit u preduzeću, bahati poslodavci daju im džoger i spužvu za ribanje.

Naravno, nisu svi poslodavci isti i nisu sva iskustva sa prakse negativna. Ne treba zaboraviti ni one svijetle primjere, gdje u fabrikama djecu od prvog dana upoznaju sa procesom rada, daju im džeparac, a one najbolje po završetku školovanja u tim fabrikama čeka siguran posao, plata i šansa da napreduju. Nažalost, takvi poslodavci su u manjini, gotovo na nivou statističke greške, naspram onih koji mladima ne žele da pruže šansu.

Najavljena reforma srednjoškolskog obrazovanja, koja bi trebalo da bude sprovedena u ovoj godini, trebalo bi da zavede red i u školskim klupama i na časovima praktične nastave. Akcenat će biti stavljen na uvođenje dualnog obrazovanja, koje podrazumijeva više časova praktične nastave u preduzećima.

Privrednici i nastavnici moraće ponovo za isti sto da još jednom ponove gradivo i istim putem krenu ka zacrtanom cilju, a to je bolje obrazovanje i snažna privreda. Masovni odlasci kvalifikovanih radnika u inostranstvo upalili su alarm i ukoliko nadležni ne žele da na školama i fabrikama osvanu katanci, moraće zasukati rukave i zajedno raditi na stvaranju svjetlije budućnosti. Ulaganja u školovanje moraju biti veća, jer ulaganje u obrazovanje nije trošak već investicija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana