Majke

Marijana Miljić Bjelovuk

Majka je stub svake porodice, pa bi tako i nadležne institucije trebalo da gledaju na to. Ipak, pomoć u Srpskoj dobijaju na kašičicu, a neke čak ni to. Ono što dobiju pri rođenju djeteta ispari u roku od dva, tri sata.

 

Dječiji dodatak je tek nemoguća misija. Većina majki, nažalost, prije će u Srpskoj ispuniti uslove za odlazak na Mars nego procedure za dobijanje dječijeg dodatka. Još gore je što tim dodatkom, ako se može uopšte nazvati tako, ne mogu da kupe ni dva, tri paketa pelena za bebu. Da ne spominjemo ništa više.

Otprilike, majke moraju živjeti na rubu egzistencije i ne smiju imati ama baš ništa svoje da bi ostvarile pravo na ono što se u Srpskoj zove dodatak za djecu. Sve to, podrazumijeva se, moraju da potkrijepe i dokažu poobimnom dokumentacijom, pa u startu mnoge gube bilo kakvu volju za tom sićom.

Ništa bolja situacija nije ni kad je u pitanju novčana pomoć koju dobijaju nezaposlene majke po rođenju djeteta, a koja traje godinu za prvo i drugo dijete, a za treće godinu i po. U slučaju zaposlenja majke, ta pomoć se, naravno, ekspresno prekida, jer, bože moj, već radi, šta će joj i taj dodatak. Dajte, uzmite joj i dušu, jer samo još to niste u ovoj proceduri da ostvare bar neku pomoć za dijete koje sutra treba da odrasta u ovom nakaradnom sistemu.

Upravo zbog takvog sistema većina majki pakuje kofere i sklanja svoju djecu što dalje od ovih prostora. Ne žele da oni za koje žive vode istu bitku koju one nisu dobile jer, nažalost, sistem je jači i njih se pita. 

Svijetla tačka o kojoj se ovih dana ponovo priča je inicijativa da nezaposlene majke dobijaju mjesečno 206 maraka, a one koje rade 103 marke za svako rođeno dijete. O toj inicijativi treba pričati i dalje, i ne treba dozvoliti da nadjača ona politička pitanja i prepucavanja od kojih niko, ama baš niko, nema nikakve vajde. Nažalost, od toga još uvijek koristi imaju samo galamdžije jer im je to postao jedini način da opstanu na vlasti, posebno u izbornim godinama, a ova je upravo takva.

Majkama je možda upravo šansa ta izborna godina da dobiju neki dodatak na duže staze i onaj koji se, ako ništa, bar neće mjeriti sa dječijim. Jer, u suprotnom, moraće da čekaju 2024, jer su tada novi izbori, kada se i pruža šansa za ispunjenje nekih želja. Ne trebaju dopustiti ništa da obećavaju, već da odmah sve ugrađuju u zakone i sprovode na terenu. Od obećanja nema nikakve koristi, obećavali su decenijama pa evo šta danas imamo.

Zbog toga, političari, nemojte samo da govorite da nešto podržavate, već dajte bar jednom stavite interese društva ispred sebe i političke partije, jer u suprotnom nećete uskoro ni imati koga da za vas glasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana