Mahinacije nestalima

Goran Maunaga

U dugoj istoriji raznih mahinacija posmrtnim ostacima u ratu poginulih i ubijenih, neidentifikovanim slučajevima, DNK nalazima i predmetima nestalih, nimalo neće iznenaditi ni najvjerovatnije neispunjavanje obećanja odgovornih u Međunarodnoj komisiji za nestala lica (ICMP) koje glasi da će u prvom tromjesečju ove godine biti podneseni preostali izvještaji u procesu revizije slučajeva neidentifikovanih posmrtnih ostataka koji se nalaze u kosturnicama.

Da će to biti tako, pokazuje i disharmonija između rada i istupa predstavnika ICMP-a i Tužilaštva BiH. Dok u ICMP-u kažu da su tužilaštva primila detaljne izvještaje o svim revidiranim slučajevima, s preporukama šta je potrebno preduzeti, očigledno je da tužilaštva na tom polju nisu uradila ništa.

I dok u ICMP-u odbacuju sa sebe odgovornost povodom uzimanja velikog novca za čuvanje posmrtnih ostataka koji je trebalo da budu vraćeni u groblja, kao i o pitanju zakopavanja ostataka 365 sarajevskih Srba u sudskoj parceli u Visokom za koje postoje DNK nalazi, i u Institutu za nestala lica BiH i u Tužilaštvu BiH o tome ćute.

Činjenica je i da niko nikada nije tačno utvrdio koliko u kosturnicama ima posmrtnih ostataka, što govori da je odgovornima u ICMP-u i u Institutu u interesu da održaju takvo stanje.

Malo nade, uz mogućnost sprečavanja dugog trajanja takve situacije, daje i tračak svjetlosti iz Tužilaštva BiH koje je iniciralo reviziju spiska nestalih, kao i aktiviranje nekoliko predmeta traženja nestalih sarajevskih Srba, poput slučaja odavno poznate lokacije na Alipašinom polju.       

Ta inicijativa mogla bi da potpuno razotkrije već dugotrajne mahinacije brojem i nacionalnom pripadnošću nestalih.

O tome svjedoče i najnovije informacije o aktivnostima Amora Mašovića koji se, poslije interesovanja Tužilaštva, dao na revidiranje spiska nestalih, i to tako što s njega briše stotine pripadnika bošnjačkog naroda.

Taj posao mu je toliko bitan da ga, prvi put, ne prekida ni subotom i nedjeljom. A to znači samo jedno: dosadašnji spisak nestalih bio je friziran i, dakle, potpuno nevalidan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana