Luksuzne srebreničke straćare

Krstina Ćirković

Da se u svakoj donaciji za Srebrenicu nađu mešetari i oni koji zloupotrebama lako dolaze do luksuznih vila i stanova, potvrđuje posljednji javni poziv opštine, koja je za ovu godinu predvidjela bespovratnih 320.000 maraka za rekonstrukciju i adaptaciju stambenih i pomoćnih objekata. Ali, ne bilo kojih i ne bilo kome, već socijalno ugroženim kategorijama.

Ako je po zakonu i moralu, taj uslov ili "sitnica" bi trebalo da bude najvažniji u cijeloj priči. Najvažniji, jer nije pošteno da poreski obveznici, koji pune srebrenički budžet, grade luksuzne "straćare" po srebreničkim selima i gradovima po FBiH. Nije ni ljudski da neke porodice iz šupa i udžerica gledaju u luksuzne komšijske vile, čija se vrata jednom ili dva puta godišnje otvaraju.

Međutim, u opštem ludilu koje zavlada u Srebrenici i mnogo dalje od nje kada se pročuje da bi se nešto moglo ušićariti, nastupaju "iskusni Srebreničani". Otvaraju se "vruće linije", traže veze i vezice kako bi ugrabili i posljednje mrvice namijenjene osiromašenom i napaćenom narodu koji ovdje živi. Trebaju im donacije. Kukaju više od siromašnih, jer još nisu ugradili mesingane držače na ogradama i pozlaćene katance na kućama u elitnim naseljima po Sarajevu, Tuzli i drugim gradovima.

Ali, nisu samo oni "tamo" pohrlili na srebreničke donacije. U dugom redu čekaju i radnici opštine, ovdašnjih ustanova i ko zna ko još. Zbog toga se i načelnik Ćamil Duraković hvata za glavu i tvrdi da ne može da vjeruje kakva pohlepa i neljudskost vladaju u njegovom okruženju.

Ako je iskren, onda mu predstoji sizifovski posao. Kako da utvrdi ko je i koliko puta dobio donaciju, kada to nije nigdje evidentirano. Kako da raspodijeli to malo para na puno "gladnih usta" iz luksuznih kuća a da pri tom ne ostavi beskućnike bez krova nad glavom?

Teško. A moglo bi biti još teže ako se desi, kao što je prije dvije godine, da načelnik Srebrenice, zbog pohlepe za opštinskim donacijama, dva puta poništi konkurs i preusmjeri sredstva za neku drugu namjenu.

To bi bilo tragično za Srebreničane, koji godinama obijaju pragove opštine moleći za minimalna sredstva da bi obezbijedili minimalne uslove za stanovanje. Narodu koji živi u Srebrenici dosta je onih koji svoju lažnu ljubav i brigu o Srebrenici ispoljavaju samo pred donatorima i strancima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana