Lukajić i oteta pravda

Dragana Orlović

Danu Lukajića, penzionisanog pukovnika Vojske Republike Srpske, početkom maja ove godine Županijski sud u Zagrebu osudio je na šest godina zatvora zbog, kako su naveli, počinjenih ratnih zločina nad zarobljenicima na Manjači tokom 1992.

Prije ove presude Lukajić je boravio skoro godinu u tamošnjem kazamatu, u kojem je još od juna prošle godine, kada su ga na putu do Šaranove jame na Velebitu presreli i “oteli” iz autobusa.

Mada je tog dana po ko zna koji put od završetka rata dolazio i boravio u Hrvatskoj, za njegovo hapšenje odabran je, eto, poseban datum i mjesto. Valjda je hrvatskim medijima trebalo da na što živopisniji i skandalozniji način ukažu kako srpski “krvnik” završi kada odluči da pođe na komemoraciju žrtvama logora Jadovno iz 1941.

Nakon višemjesečne žestoke kampanje u hrvatskim medijima, u kojima je pukovnik Dane Lukajić osuđen i prije odluke sudskih otaca, stigla je i presuda.

Bez iznenađenja, ili bolje reći, sasvim očekivana. Lukajić je ostao iza rešetaka, a sa njim i pravda. Zajedno oteti, zarobljeni i u montiranom procesu osuđeni. To su potvrdili i najnoviji dokazi, jer je upravo profesionalni lažni svjedok presudio Lukajiću.

Dubravko Vučković, saborac bivše pripadnice Hrvatskog vijeća odbrane Azre Bašić, koju je Sud BiH zbog zločina nad zarobljenim srpskim civilima u Domu JNA u Derventi osudio na 14 godina zatvora, bio je jedan od krunskih svjedoka na suđenju ovom srpskom pukovniku.

Međutim, Vučković je tek mali dio mašinerije, tačnije, mreže lažnih svjedoka koju su komšije iz Evropske unije planski isplele da bi Srbe osudile.

I dok Lukajićevi advokati pripremaju žalbu koju će uložiti na prvostepenu presudu, a penzionisani starješina VRS čeka da se vrati kući svojim unucima, kad je već iz Zagreba, gdje je živio, protjeran 1991. godine, postavlja se pitanje - da li će i kada završiti ovakve i slične malverzacije u sudskim procesima.

Kada će nedužni prestati da stradaju zbog nečasnih namjera pojedinaca iz vrha vlasti i da li će uz ratne zločince odgovarati i biti kažnjeni i svi oni koji raznim lažnim svjedočenjima otimaju pravdu.

Sudeći po snazi mašinerije koja priprema montirane procese, to se u Zagrebu neće uskoro dogoditi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana