Ludilo

Veljko Zeljković

Kako god da bude završena ukrajinska kriza, ništa u svijetu više neće biti isto. Ono što je na prvu odmah vidljivo jeste da se uspostavlja neki novi svjetski poredak i pravila ponašanja u kojima i ono malo demokratije što je bilo polako nestaje.

Uspostavlja se jedna diktatura u kojoj pravo na slobodu mišljenja i samostalno odlučivanje postaje zabranjeno i zakonski kažnjivo. Od pojedinih država se čak traži da odsjeku granu na kojoj sjede i izvrše ekonomski harakiri kako bi navodno pokazale solidarnost prema ukrajinskom narodu. Da li se Ukrajincima može pomoći tako što ćemo prestati da se grijemo, jedemo ili dišemo? Što ćemo zabraniti Dostojevskog ili “Anu Karenjinu”?

Zavladalo je jedno opšte ludilo među običnim ljudima. U toj solidarnosti prelaze se sve moguće ljudske i moralne granice. Društvene mreže, pokazalo se još jednom, postale su moćno oružje i prostor za širenje mržnje i raznih fobija.

Usvojeni su čak i zakoni kojima se kažnjavaju svi oni koji iznose nešto što je u suprotnosti sa “zvaničnim zapadnim stavom”. Da li su ti stavovi ispravni ili ne, nije bitno.

I privatna svojina, koja je do sada bila svetinja, postala je predmet spora. Do prije svega mjesec dana Britancima nije smetao prljavi novac ruskih oligarha. Sad su im ti isti oligarsi postali mrski neprijatelji, a njihova imovina predmet “nacionalizacije”. Takođe, kako to da ruski plutonijum, koji je neophodan za funkcionisanje američkih nuklearki, nije predmet sankcija? Ili rusko raketno gorivo? Umjesto toga Evropa se pritišće da se odrekne ruske nafte i gasa.

Ova situacija je iskorišćena za neko novo kolonizovanje Evrope i stavljanje pod direktnu kontrolu Vašingtona. Magla koja se digla otkrila je briselske birokrate i njihov jedan vazalski odnos prema američkoj spoljnoj politici, a koji Evropu vodi u jednu duboku provaliju. Pri tome ta ista Amerika, koja grca u dugovima i rekordnoj inflaciji, koristi ovu situaciju da dodatno uposli svoj vojno-industrijski kompleks kroz isporuke i prodaju naoružanja, kako Ukrajini, tako i zabrinutim članicama NATO-a. Zbog toga Bijeloj kući i ne odgovara brzi završetak ove krize, te nesrećnog predsjednika Zelenskog zajedno sa Britancima gura u sve veći glib i pod sve jača svjetla reflektora globalne pozornice. Zelenski ne shvata da je postao oruđe, odnosno glavni glumački akter u ovom akcionom filmu stvaranja novog svjetskog poretka. 

Ukrajina je lažnim obećanjima, a što je iz Brisela nedavno i priznato, gurnuta u jedan rat iz kojeg nikako ne moće izaći kao pobjednik. I sada svi kukaju nad nesrećnim ukrajinskim narodom. I istina, to je velika tragedija, ali bi bar oni koji su Kijev gurnuli u sve ovo trebali da ćute.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana