Ludi kamen

Cvija Mrkonjić

Moderno doba stavilo je brak pod veliki upitnik, samim tim i tradicionalne vrijednosti, a pod njegovim teretom brakovi se posljednjih godina uveliko raspadaju.

Tome svjedoče i podaci Zavoda za statistiku RS, po kojima je broj razvoda mladih parova iz godine u godinu u porastu. Ta ista statistika pokazuje da ima i onih koji se vjenčaju tek u starosti.

Veliki broj mladih, koji zajednički život mogu da podnesu tek nekoliko mjeseci, su definitivno alarm za uzbunu, mada, ruku na srce, mnogo je onih koji zahvaljujući toleranciji uspiju pregurati prve godine braka.

Ipak, sve većem broju novopečenih bračnih drugova od ulaganja u partnerski odnos i zajedničkog rješavanja problema lakše je ići linijom manjeg otpora po sistemu "svako sebi".

Razloge za ovaj trend sigurno treba tražiti na više strana, međutim, sistem vrijednosti koji trenutno vlada je nesumnjivo jedan od njih.

Najgori scenario je kada djeca trpe posljedice neuspješnog braka i još neuspješnijeg razvoda, a najčešće se nađu u centru bojnog polja i prepucavanja bez adekvatne zaštite.

Hiljade roditelja su zbog razvoda samohrani, a preko dječijih leđa opet ide to što drugog roditelja najčešće i ne viđaju.

S druge strane, dok mladi jedni drugima okreću leđa i povlače se po sudovima s mukom okončavajući zajednički život, oni u poznim godinama se žene i udaju.

Postavlja se pitanje kako oni rješavaju nesuglasice, nedostatak komunikacije, ljubomoru, lošu finansijsku situaciju i ostale probleme koje mladi parovi vrlo često navode kao opravdane razloge za krah braka?

Odakle im hrabrost za sklapanje novog braka, kad su vjerovatno, uzimajući u obzir da su neki od njih prevalili osamdesetu godinu, sa istim problemima sigurno već kuburili sa jednim, dva, pa možda i tri bračna druga?

Da li su razlog za novu udaju ili ženidbu usamljenost, koristoljublje, zaljubljenost ili nešto četvrto znaju samo oni koji odluče da bračni život započnu tek kad zakorače u devetu deceniju.

Sve u svemu, sudeći prema današnjim mladim parovima, oni koji budu slavili zlatni pir u najboljem slučaju će biti jedinstveni ili neće ni postojati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana