Lovci u mutnom

Marijana Miljić Bjelovuk

Broj privrednika koji traže pomoć od Vlade Srpske zbog štete koju im je nanio virus korona raste iz dana u dan. Još nisu sabrani na jednom mjestu ni oni koji su obustavili ili prestali da rade u martu, dok su se za april tek počeli prijavljivati. Međutim, tek idućih dana se očekuje značajan priliv prijava privrednika, jer se bliži krajnji rok do kada mogu aplicirati za pomoć u isplati minimalnih plata te doprinosa.

Hoće li u Vladi sabirati one kojima treba pomoć u maju još nisu najavili, iako i dalje najveći broj privrednika ne radi, dok drugi rade sa sve manjim kapacitetom. Privrednici očekuju i nadaju se bar nekoj pomoć i za maj, ali za sada o tome u Vladi ćute. Nadamo se da će se uskoro oglasiti i kada je riječ tom pitanju, ali kako je počelo sa popuštanjem mjera, mali su izgledi da će pomoći u maju uopšte i biti.

Prilikom dodjele pomoći treba da se drže obećanog, odnosno da pomoć neće dobiti oni koji su u vrijeme pandemije radnike ostavili bez osnovnih primanja. To su obećali još u martu, a sigurno se na spiskovima za pomoć mogu već sada naći i upravo privrednici koji su otpuštali radnike. Zbog toga te prijave treba i te kako dobro pročešljati i sa listi eliminisati sve one koji su pohitali da uruče otkaze radnicima.

Jasno je da će mnogi koristiti, odnosno već koriste, trenutnu krizu samo da ugrabe što više novca, kako sa republičkog tako i sa lokalnog nivoa. Nekima će, nažalost, sigurno to i poći za rukom, jer opstaju upravo zahvaljujući raznim malverzacijama. A sa druge strane jasno je i da pojedine institucije često zažmure na razne metode prevara privrednika i prave se da ih ne vide. Naravno, svako u tom lancu ima svoj interes. Tako nam je bilo ranije, a trenutna kriza može na površinu da izbaci samo više onih koji “love u mutnom”. Od privrednika, kako onih iz privatnog tako i onih iz javnog sektora, do pojedinih institucija.

Postavlja se i pitanje šta ćemo dobiti kada iz budžeta RS budu uplaćeni doprinosi i porezi onima koji godinama akumuliraju samo dugovanja po tom osnovu?

Vlada zbog toga treba i te kako dobro da analizira dokumentaciju koju dostave privrednici da bi ispunili uslove za dodjelu pomoći kada je riječ o isplati poreza i doprinosa i minimalnih plata. Pomoć isključivo treba da ode u ruke onim poslodavcima koji cijene svog radnika, a ne pohitaju da ga se riješe čim kriza počne da kuca na vrata. Takvih je, nažalost, danas previše i radnici im služe samo za ubiranje profita, a zauzvrat dobijaju minimalac ili manje od tog iznosa.

Tržište je nemoguće iskorijeniti od takvih poslodavaca i njih će, nažalost, uvijek biti. Ali Vlada Srpske treba da ide ka tome da ih bude što manje pa možda za koju deceniju padne broj onih koji samo “love u mutnom”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana