Lov na Srbe

Darko Gavrilović

Biti Srbin u Sarajevu još od kasnih osamdesetih godina prošlog vijeka nosilo je sa sobom beskonačni niz izazova, koji će godinama kasnije biti zaliveni krvlju. Predratno šikaniranje, ratna ubistva, mučenja, maltretiranja, progon i pljačka imovine okončani su poratnom obespravljenošću i svođenjem Srba na status nacionalne manjine zamaskirane pod statusom tobož konstitutivnog naroda.

Danas kada je sudbina običnog sarajevskog srpskog smrtnika zapečaćena, bošnjačka politika je pronašla nove mete. Pipci političkih partija u pravosuđu, a posebno SDA koja je režirala golgotu sarajevskih Srba, ponovo se opasno šire prema Srbima. Kada Tužilaštvo BiH, koje je pod potpunom kontrolom bošnjačke politike, nije uspjelo da kroz montirane afere kriminalizuje vrh Republike Srpske otvoren je plan "B". Targeti su od dolaska Gorana Salihovića na poziciju glavnog tužioca postali srpski zvaničnici u institucijama BiH. Biti Srbin u Sarajevu više nije ugodno čak ni u direktorskim foteljama ma koliko one bile udobne i bez obzira na privilegije koje sa sobom nose. Hajka je krenula bez maski, a kako odmiče sve više poprima i obrise osvete. Srpski direktori postajali su mete Tužilaštva BiH čak i kada su se samo usudili da rade posao za koji su plaćeni.

Plastični primjer za to je proces koji je pokrenut protiv direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH Gorana Zupca. Njegov grijeh bilo je otvaranje istrage o zločinima nad Srbima na području Tešnja koja je rezultovala hapšenjem visokog funkcionera SDA Šemsudina Mehmedovića i sukob u koji je zbog njegovog ekspresnog puštanja na slobodu ušao sa Salihovićem. SDA bi Mehmedovića vjerovatno pustila niz vodu, ali je Zupcu brže-bolje napakovana optužnica kako bi zaustavili istrage drugih nekažnjenih zločina i što je još važnije ratnog i poratnog kriminala, koji je i nekadašnji ministar bezbjednosti Fahrudin Radončić javno pripisao bošnjačkoj mafiji.

Po istom scenariju ovih dana je otvorena istraga i protiv direktora Agencije za zaštitu ličnih podataka Petra Kovačevića. I on se, poput Zupca, ogriješio zato što nije sjedio i ćutao. Odgovor na rutinsku kontrolu koju je Agencija planirala da sprovede u Tužilaštvu BiH bio je ekspresan. Kovačević je postao osumnjičeni s predumišljajem rušenja nezavisnosti pravosuđa i svakog dana može očekivati optužnicu. Dok hrvatski i bošnjački direktori mirno sjede u foteljama, Tužilaštvo BiH otvara istrage i protiv čelnika Centra za deminiranje i Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka. Slučajno ili ne i oni su Srbi.

Bez namjere skrivanja bilo čije odgovornosti nameće se logično pitanje - da li kriminal i zloupotrebe stanuju samo u institucijama na čijem su čelu Srbi. Ne treba prebrojavati krvna zrnca, ali iz Tužilaštva BiH nešto opasno smrdi. Valjda su u Sarajevu naučili da Srbi sjede i ćute. Ako ustanu i progovore postaće mete. Ko je sljedeća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana