“Lov” na radnike

Milijana Latinović

Preduzeća iz evropskih zemalja i u ovoj godini nastavljaju da “love” radnike u Republici Srpskoj, što potvrđuje i najavljeni dolazak slovenačkih kompanija koje planiraju da u svoje firme namame nekoliko hiljada radnika. Međutim, odliv radne snage sa ovih prostora nije novost.

Vrijedni i pošteni radnici koji nisu uspijevali da zarade koru hljeba u svojoj zemlji, oduvijek su hrlili preko granice, tamo gdje su, radeći od jutra do mraka, uspijevali da obezbijede egzistenciju za svoje porodice. Pričalo se o nedostatku kvalifikovane radne snage i ranije, ali posljednjih nekoliko godina taj problem sve više uzima maha i prijeti da domaću privredu baci na koljena.

Jer, džaba fabrike i savremene mašine ako na njima nema ko da radi. A nema, uglas vape privrednici.

Katanci su poodavno zaprijetili preduzećima u raznim sektorima. Istu muku muče svi, od ugostitelja, obućara, preduzeća koja se bave transportom, do bolnica. Od konobara koji mahom ostavljaju tacne i pakuju kofere, do ljekara koji su bijele mantile u Srpskoj okačili o čiviluk, svi redom hrle na zapad i ne namjeravaju da se vrate.

Ogromna većina zaposlenih u RS i dalje svakog prvog na račune dobija minimalac od kojeg jedva može da se preživi. Iako borba traje godinama, siva ekonomija nije iskorijenjena, pa je i dalje prevelik broj neodgovornih poslodavaca koji krše zakon i ne prijavljuju radnike.

A tome se odavno moralo stati u kraj.

U tom i takvom sistemu, šansu da olako otimaju školovane radnike prepoznali su stranci, koji nude višestruko veće dnevnice u evrima i ostavljaju u nemilosti domaća preduzeća. A s druge strane, BiH im je to svjesno dozvolila potpisujući sporazume o zapošljavanju. 

Izlaz iz ovog problema traže i poslovna zajednica i republičke institucije. Pomaka ima, ali još nisu dovoljni da zadrže kadar s ove strane granice. Poreske olakšice i rasterećenje privrede jedina su šansa da plate budu veće i da radnici ostanu u domaćim preduzećima.

Apel poslodavaca da je radnika sve manje i da će doći u situaciju da zatvaraju preduzeća prepoznalo je novoosnovano Ministarstvo privrede i preduzetništva RS, koje nastoji koliko-toliko da pojednostavi procedure dolaska do posla, bar za one koji apliciraju za subvencije za samozapošljavanje. I to je dobar korak da se pruži šansa mladima da dođu do posla i svoje gnijezdo sviju u Srpskoj.

Nadamo se da se na ovome neće stati i da će se u borbu za radnike uključiti svi koji na bilo koji način mogu doprinijeti da se situacija popravi i da domaća preduzeća vrve od nasmijanih i zadovoljnih radnika. Samo tako će i radnički novčanici i kase privrednika biti puni. +++

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Rat i mir
Rat i mir
Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana