Loši udžbenici

Marijana Miljić Bjelovuk

Ramena mala, prevelike torbe. Knjige obimne, lekcije teške, a gradivo "krase" i brojne greške.

U pojedinim udžbenicima za đake osnovnih i srednjih škola ima lekcija od kojih se i odrasli hvataju za glave, zbog čega Zavod za udžbenike i nastavna sredstva RS svake godine pred učenike izbacuje nove knjige te koriguje postojeće gradivo.

Da su udžbenici prebukirani nerazumljivim izrazima i da je gradivo suvoparno sa malo ilustracija, nastavnicima u RS ukazuju i sami roditelji koji takođe, kao i nastavnici, imaju zadatak da djeci pomognu u savladavanju svih štiva.

Nedopustivo je da oni koji primaju pozamašnu svotu novca za svoj rad gledaju da im osmišljavanje i pisanje sadržaja knjiga tek tako ispadne iz ruku. Zbog njihovog (ne)rada se dešava da se u matematici ponavljaju isti zadaci, pogrešno napisani brojevi, a često im promakne i nepravilno napisan matematički znak.

Matematika, koja je sama po sebi teška ne samo đacima, već i njihovim roditeljima, zbog svih ovih grešaka postaje još teža i zadaje dodatne muke učenicima.

U savremenim zemljama škole se prilagođavaju đacima, a ne đaci školama. Kod nas to, kao i većina drugih stvari, nije slučaj jer većina onih koji su zaduženi da obavljaju posao to rade traljavo i bez imalo griže savjesti zadaju dodatne muke đacima iako bi trebalo da olakšaju njihovo obrazovanje i usavršavanje.

Svake godine priča se o istom problemu, a rješenja tog problema nema. Nadležni u Republičkom pedagoškom zavodu RS i Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva, ali i drugim institucijama za obrazovanje treba da se zapitaju da li su i loša prolaznost i neznanje naših osnovaca upravo vezani za loše gradivo, a ne da za to traže opravdanje u velikom broju izostanaka đaka i njihovoj nezainteresovanosti.

Nerijetko se dešava da čak fakultetski obrazovani ljudi ne znaju kako se piše "ne znam", "bio", "kamion", "koji", odnosno sa ili bez slova "j". Tužno jeste, ali je i istinito.

Sve ovo ukazuje na činjenicu da je obrazovni sistem u RS odavno sazrio za temeljnu reformu, u kojoj neće biti mjesta za nepotrebne sadržaje i postojeće greške u udžbenicima.

Ako se, kojim slučajem, nastavi dosadašnji trend osnovnih i srednjih škola, siromašno znanje biće zaštitni znak ne samo pojedinca nego i cijelog sistema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana