Loši krediti

Ma­ri­na Čigoja

Nekvalitetni krediti u Republici Srpskoj povećavaju se iz godine u godinu, a podatak Agencije za bankarstvo da su za samo šest mjeseci u ovoj godini problematični krediti povećani za 15 odsto ne smije se ignorisati i svakako zahtijeva hitnu reakciju.

Udio nekvalitetnih u ukupnim kreditima dostigao je alarmantnih 15,9 odsto, a jedan od razloga konstantnog povećanja loših kredita sigurno je i to što su banke ranije bez adekvatne procjene rizika davale kredite.

Pored toga, razloge za ogroman rast problematičnih kredita svakako treba tražiti i u lošem poslovnom ambijentu, odnosno nelikvidnosti privrede. Naravno, sve to je sada došlo na naplatu.

Iako privrednici već duže vrijeme upozoravaju na probleme u realnom sektoru, loš poslovni ambijent i na kraju, kao rezultat svega toga, potpuno odsustvo stranih investicija, adekvatnih rješenja od nadležnih nije bilo. Privrednici i građani praktično su prepušteni tome da se snalaze kako znaju, a to u uslovima krize i bez pomoći vlasti očigledno nije moguće.

Iz podataka Agencije za bankarstvo RS vidljivo je da poseban problem predstavlja rast nekvalitetnih kredita u realnom sektoru koji su za samo šest mjeseci povećani za čak 23 odsto.

Kako sada stvari stoje, a s obzirom na potpuno odsustvo mjera koje bi uticale na poboljšanje poslovnog ambijenta, i u idućem periodu teško je očekivati da će se stvari popraviti. Naprotiv, može se očekivati dalji rast nekvalitetnih kredita koji će, bez sumnje, posebno ako nastave da se povećavaju ovakvim tempom, uticati na stabilnost bankarskog sektora koji još odolijeva uticajima krize.

Činjenica da čak i u Agenciji za bankarstvo priznaju da nekvalitetni krediti postaju sve veći problem i da su poteškoće pri naplati dospjelih potraživanja sve izraženije zahtijeva adekvatna rješenja.

Prije svega, potrebno je sjesti za sto sa privrednicima, vidjeti koji su njihovi problemi i kako ih riješiti, ali ne na način na koji se to radilo do sada, kada se sve završavalo samo na obećanjima, dok su konkretni potezi za poboljšanje poslovnog ambijenta uglavnom izostajali. Sve dok se na tom ne počne raditi, teško je očekivati da će negativan trend rasta loših kredita biti zaustavljen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana