Loša politika i gora ekonomija

Vedrana Kulaga Simić

U BiH, od kada je počelo pisanje njene postdejtonske istorije, nisu cvjetale ruže. Uvijek se kuburilo sa problemima koji su se nemilice nizali gotovo iz dana u dan, a u pozadini je redovno bila politika, zbog koje su učestale blokade i sabotaže čak i onih dobrih, korisnih stvari za sve.

 

Kriza u koju je zemlja zapala, koja je vrhunac dostigla nametanjem dopuna Krivičnog zakona iz pera Valentina Incka uoči njegovog odlaska i čiji kraj se ne nazire, prijeti da dodatno izoluje i parališe BiH koja nikako ne uspijeva da stane na zelene grane.

U vrtlogu političkog haosa, koji je tim potezom dodatno ojačao, sve drugo je palo u drugi, treći plan, ali će se oslikati na sve sfere života. I za to će ponajmanje biti kriva Republika Srpska, a najviše stranci koji nemaju dobre namjere i oni domaći koji imaju drugačiju viziju temelja BiH.

I dok politika s jedne strane udara, na drugoj trpi ekonomija. Trpjela je i ranije, ali sada sve ukazuje da će brojni projekti ostati da lebde u vazduhu i čekaju bolje dane koji se ni ne naziru.

Netrpeljivost, pomiješana sa inatom, već je stavila na čekanje nekoliko važnih projekata u BiH, odnosno na teritoriji Republike Srpske. Na listi čekanja su infrastrukturni projekti poput graničnog prelaza kod mosta “Bratoljub” koji spaja BiH i Srbiju, izgradnja hidroelektrane “Buk Bijela” i drugi, a istovremeno je druga strana, koja je kočila prethodno navedene, zahtijevala da se preko noći riješi, na primjer, smještaj migranata u BiH, a posebno da se rasporede i na teritoriju Republike Srpske.

Bez politike se ne može, ali ona je u ovoj i ovakvoj zemlji, u kojoj nam kapu kroje i čorbu začinjavaju stranci, donijela više štete nego koristi. Duge godine smo izgubili vrteći se u lavirintu teških riječi, prepucavanja i traženja više od onoga što je dato BiH i njenim entitetima.

Da je od početka poštovan Dejtonski mirovni sporazum u obliku u kojem je i napisan, sigurno ne bi bilo gore od ovog što sada imamo. Da su se svi još tada pomirili sa ratnim epilogom, bilo bi bolje svima.

Sigurno bi bolje i više međusobno sarađivali i ispomagali se, kao što čini većina običnog naroda. Imali bi uređenije sisteme, jače institucije, bolje živote i imidže na regionalnim, evropskim i svjetskim listama, a u takvoj zdravijoj atmosferi brže i lakše bi sami rješavali svoja otvorena pitanja te ona sa komšijama, ali...

Zbog ko zna kojih sve interesa, i domaćih i stranih, imamo ovo što imamo. Neuspjelu zemlju koja je u blatu do grla i u kojoj se i dalje “ratuje” riječima.

U kojoj čak i dobre, pozitivne stvari ostaju u zapećku jer neko to tako hoće i u kojoj sve postaje politika, prije ili kasnije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana