“Lora”

Ratomir Mijanović

Da pravda postoji Bojan Vesović bi ove godine napunio 39 godina. Šetao bi rodnim Kragujevcem, išao sa djecom u Šumarice, gledao Radnički... Da pravda postoji...

Ako i postoji kakva ona može da bude sa 20 godina zakašnjenja i kome je tada potrebna? Da li istina i oprost trebaju Anti Gudiću, ustaškom krvoloku, koji je u zloglasnoj “Lori” zatvorio životno poglavlje vojnika tadašnje JNA Bojana Vesovića.

Da li su istina i oprost potrebni upravniku zatvora Tomu Duiću, stražarima Milenku Bajiću, Anđelku Botiću i Tanji Belobrajdić, čije su ruke krvave do ramena?

Traži li oprost i istinu hrvatski državni tužilac Mladen Bajić koji je autor optužnice za “Loru 1”, ali i nastavaka ove krvave priče, koje još samo on zna nabrojati? Aktuelna je “Lora 2”, pripremaju se i “Lora 3”, “Lora 4”, “Lora 5”, “Lora 6”.

Da li jedan polupismeni sudija može da ograniči krivičnu odgovornost isključivo na osmoricu optuženih za zločine u ovom zloglasnom splitskom logoru. Svako normalan bi se zapitao kako je moguće da nadređeni u logoru ne znaju šta im podanici rade, koga zlostavljaju i zbog čega.

Ne samo da je saznanja o tome vrhovnom komandantu Franji Tuđmanu prenio vojni policajac Mario Barišić, već je i sam Mladen Bajić, kao vojni tužilac u Splitu, vodio uviđaje zločina počinjenih tokom 1992. godine. Ne čini li vam se, poštovani čitaoci, da pojedinci sami sebi sude?!

Da li je oprost potreban i onim bolesnim umovima iz naših redova koji su logorašima iz Trebinja nudili “judine dukate” da se ne pojave na suđenju u Splitu.

Istina i oprost... kad njih ne bi bilo, na šta bi ovaj svijet ličio.

Istina više nije potrebna Bojanu Vesoviću koji zbog služenja JNA nije bio stigao da se oženi. Tek je bio završio srednju školu, još se igrao, družio... Volio je muziku, imao je veliku kolekciju stripova. U januaru 1992. godine otišao na odsluženje vojnog roka u Prištinu, u tenkovske jedinice. Ispratili su ga majka Ilinka, otac Miroslav i braća Dejan i Danijel.

Sada, 19 godina od Bojanove smrti, hrvatsko tužilaštvo traži pravdu za mladića iz Kragujevca kome su kosti pronađene tek 12 godina poslije ubistva, nedaleko od Duvna.

Dosta je bilo čekanja. Istinu imamo i poznajemo. Istinu poznaje i 61 istočno-hercegovački logoraš iz “Lore”.

Istinu smo znali i prenosili, ali pravdu i dalje čekamo!!!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana