Lopovluk sa donacijama

Željka Domazet

Da je kojim slučajem donirani novac koji je tokom rata i naročito u poslijeratnom periodu uložen tamo gdje je kroz papire o donacijama navedeno da jeste, BiH bi danas mogla da se pohvali izuzetnom obnovom, kako stambenog i infrastrukturnog potencijala, tako i razvojem privrednih potencijala, koji su i danas, dvije i više decenije nakon rata, na koljenima.

Na donacijama koje je trebalo da budu uložene u BiH zarađivali su svi. Najveći dio kolača uzeli su sami posrednici, oni putem kojih je novac trebalo da uđe u BiH, određene firme koje su bile angažovane na poslovima za realizaciju donatorskog posla i domaći tajkuni, koji su uzimali dio za sebe. Na kraju tog lanca krajnji korisnici, kojima su te donacije i bile namijenjene, uglavnom su dobijali mrvice.

U više navrata je Parlament BiH formirao komisije koje je trebalo da ispitaju koliko je donatorskog novca stiglo u BiH i gdje je završio, ali nikada taj posao nije doveden do kraja. Ni zemlje i organizacije koje su slale novac, a ni institucije u BiH nisu bile voljne da komisijama dostave podatke o tome koliko su novca i gdje poslali i šta je urađeno s njim.

Ipak, papiri do kojih se moglo doći govore da su određeni projekti, i kada bi bili realizovani, naduvavani višestruko, pa stoga nije čudan podatak da je kroz ovu zemlju projezdilo mnoštvo "dobrotvora", koji su uzimali kajmak i da od silnih donacija ova zemlja nije imala gotovo nikakve koristi.

Ako se u svemu ovome ima u vidu i činjenica da je više od 90 odsto donacija završavalo na području Federacije, a da Republika Srpska nije dobila gotovo ništa, i nije čudna činjenica da su institucije u FBiH i njeni političari put donacija krili i kriju kao zmija noge.

Očigledno je da je u prljavi posao sa donacijama debelo upletena politika i političari, kako oni poratni tako i aktuelni.

BiH, u svakom slučaju, danas sigurno ne bi imala nijednu neobnovljenu zgradu ili putnu komunikaciju da je donatorski novac bio usmjeren tamo gdje je bio namijenjen i u iznosu koji je bio izdvojen. Umjesto toga, zbog višemilionskog lopovluka i danas traje obnova, a cijelu BiH "krase" ruševine koje zasigurno, ako se ovim tempom bude radilo, ni narednih decenija neće biti obnovljene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana