Lopovi

Dragana Orlović

Često se kaže da prilika čini lopova, a ako je to tačno, onda u današnje vrijeme ima mnogo prilika.

I to prilika koje javnim preduzećima u Republici Srpskoj stvaraju brojne neprilike, mjerene milionima maraka. Tako gotovo sva javna preduzeća u Republici Srpskoj, osim što muku muče sa otežanim poslovanjem, moraju da se dovijaju kako da zaštite svoju imovinu.

Jer krade se sve i svašta, ili bolje reći - lopovi ne biraju, jer je meta apsolutno sve. Penzije, struja, šuma, transformatori, kablovi te bronza i bakar sa pruga, uopšte nije bitno, za kradljivce je sve dobro.

Mnogi se ne libe čak ni da ugroze svoj život, pa pored kolosiječnog pribora, signalno-bezbjednosnih kablova, pragova i pružnih oznaka, kočionih papuča, bronzanih i mesinganih osovinskih ležajeva, rasporednika kočenja, kradu i zatezne tegove na prugama, iako je to veoma opasno. Kako je krenulo, ne bi bilo nikakvo iznenađenje da sutra "munu" i kakav most ili cijeli voz.

Naravno, ne treba zaboraviti ni one koji kradu naveliko i organizovano, da ne bi bilo da male lopove vješamo, a pred velikima skidamo šešir, ali o tome nekom drugom prilikom… Ili neprilikom! Ono što je sada tema, i što je svakako interesantno, jeste činjenica da je u današnje vrijeme sve više onih koji su spremni da rizikuju i svoj život da bi ukrali, recimo - bakar sa pruge. To "interesantno", da se razumijemo, odnosi se isključivo na razloge zbog koji se odlučuju na ta (ne)djela. Razloge koje bi trebalo posebno analizirati.

Ali, bilo da ih je na takav potez natjerala kriza i besparica ili nešto drugo, treće ili četvrto, što znaju samo oni sami, ipak za njihove postupke nema opravdanja. I za svoje postupke moraju biti kažnjeni.

Nažalost, krađa je uvijek bilo i uvijek će biti.

Nijedan sistem i nijedno društvo do sada nije uspjelo da napravi neki dovoljno jak mehanizam zaštite od sitnih, a ni od velikih lopova. Mehanizam koji bi spriječio bilo koji oblik krađe. Ili možda jeste, ali ga je već neko ukrao.

A dok ga ne nađemo, javna preduzeća će trpjeti višemilionsku štetu, od čega svima nama zajedno može da bude samo gore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana