Lokalni šerifi

Marijana Miljić Bjelovuk

Finansijske nediscipline po lokalnim zajednicama u Srpskoj ima na izvoz. Nema zakona, pravila ili bilo kojeg drugog akta koji je donesen, a da nije prekršen u najvećem broju opština u RS. Na to je ukazala i Glavna služba za reviziju javnog sektora, koja je kontrolisala finansijske izvještaje za prošlu godinu više opština u Srpskoj.

One lokalne zajednice kojima su finansijski izvještaji kontrolisani dobile su mnoštvo zamjerki. Od toga da krše razne zakone, zapošljavaju i povećavaju plate mimo svih propisa, do toga da prikazuju obaveze veće nego što jesu. Jasno je da sve malverzacije na lokalu revizori nisu uspjeli otkriti, niti će to uraditi bilo ko drugi. Lokalni šerifi koriste se raznim metodama, samo njima poznatim, kako bi povećali nule na svojim računima nauštrb onih opštinskih.

Niko za te propuste ne odgovara. Na njih je ukazano. I obično se tu završava sva priča. Revizorski izvještaji sa tonom zamjerki ostaju da u nekoj od ladica sakupljaju prašinu. Lokalne vođe obično ostaju i gluve na preporuke koje bi trebalo da sprovedu kako bi poboljšali finansijsku disciplinu. Ali očigledno je da se vode time da im niko ne može ništa narediti. Oni obično rade suprotno od onih preporuka koje svake godine pišu revizori. Za njih se, izgleda, donose i usvajaju zakoni i pravilnici da bi ih kršili, a ne poštovali i sprovodili.

Vlada je do sada u više navrata najavljivala da će uvesti reda na lokalu donošenjem raznih zakona, ali i više je nego jasno da to nije postignuto. Vlada je, nažalost, bar prema nalazima revizora, daleko do tog cilja. Da bi se koliko-toliko stanje na lokalu popravilo, neko treba bar na neki način da odgovara za sav nered i nedisciplinu koja je prisutna u opštinama.

Nažalost, većina lokalnih zajednica u Srpskoj je primjer kako ne treba voditi tu sredinu. Jer, do sada se pokazalo da lokalne vođe više doprinose urušavanju opštine nego radu na njenom rastu i razvoju. Na taj način sebe stavljaju iznad svake moguće vlasti, a posljedice njihovih interesa trpe niko drugi do građani koji su ih doveli na te pozicije.

Za nepuna tri mjeseca građani će ponovo birati one koji treba da rade u njihovom interesu, a ne samo za svoj interes i račun. Nema sumnje da ćemo i dalje dobiti više onih koji će se voditi ovom drugom politikom. Nažalost, tako će biti sve dok neko ne počne da odgovara za sve malverzacije kojima se služe. Do tada nam ostaje samo da se nadamo da će oni koji dođu na vlast u novembru raditi ispravno i u interesu onih koji su ih izabrali, a ne protiv njih. Nažalost, većina njihovih prethodnika do sada treba da im bude primjer kako ne treba raditi i čime sve ne treba da se vode kako bi radili na prosperitetu lokalne zajednice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana