Lokalna trka

Vedrana Kulaga Simić

Nova sezona lova na glasove birača je zvanično počela iako se stiče utisak da nije ni prošla još od prošlih lokalnih izbora.

Na startu trke za oktobarske izbore je oko 30.000 kandidata koji će u idućih mjesec pokušavati da se na sve načine dodvore biračima i uvjere ih da su upravo oni ti koji mogu da ih povedu ka boljim danima.

To je njihovo pravo, ali u tome bi trebalo da koriste samo argumente. Sve ostalo trebalo bi da bude zabranjeno kako bi izbori prošli fer i demokratski, a građani do 1. novembra dobili nove čelnike na osnovu njihovih želja.

Na vrhu nema mjesta za sve, ali ne smije biti mjesta ni za izborne krađe, inženjeringe, laži i prevare, jer građani ove zemlje zaslužuju da ih vode oni koji su pošteno dobili više glasova od svojih protivkandidata.

Svi koji su dobili zeleno svjetlo od CIK-a BiH da budu u ovoj izbornoj trci trebalo bi da se predstave biračima u najboljem svjetlu i da kažu šta žele i mogu da naprave za svoje sugrađane, a ne da prosipaju prazna obećanja. Narod ne treba da potcjenjuju. Nažalost, nije uvijek bilo tako.

Bilo kako bilo, stranke su pompezno u petak startovale u predizbornu kampanju i na samom početku saopštile šta su im primarni ciljevi, a odluka je na biračima. Do početka oktobra imaju priliku da čuju i vide šta to nude njihovi rođaci, kumovi, prijatelji i ostali, a prve nedjelje u oktobru će im na biralištima dati svoje ocjene za te govore i obećanja.

Lokalne zajednice su stub razvoja jedne zemlje, pa tako i RS i toga moraju biti svjesni svi, posebno oni koji žele da u svojim rukama imaju vlast u iduće četiri godine. Nije lako voditi opštinu ili grad, ma koliki oni bili.

Kandidati su već upozoreni šta ih čeka ako se odluče da idu kraćim putem ka tronu. Paprene kazne i brisanje sa lista, a to im, vjerujem, nije potrebno.

Svaki od njih treba da se bori pošteno za svoje mjesto. Nije dovoljno, i ne treba, samo upirati prstom u protivkandidate i pričati kakvi su oni i šta su uradili na štetu naroda. Kampanja nije samo blaćenje druge strane, već predstavljanje svojih ciljeva, planova i programa za bolje sutra sugrađana sa kojima treba da se susreću i poslije kampanje i mandata.

Konačan ispit je 2. oktobra, a popravnog nema - zato neka bolji pobijede za bolje svih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana