Logor Dretelj

Goran Maunaga

O epilogu, pravičnosti i regularnosti sudskog postupka u predmetu “Logor za Srbe Dretelj” većinu stvari je prilikom obrazloženja presude rekao, priznao predsjedavajući sudskog vijeća.

Moguće je da se radi samo o pokušaju umirivanja savjesti, ali svakako je pomak u pravosuđu BiH to što je bar sudsko vijeće priznalo neke stvari. Kao što je, recimo, činjenica da čak nije dokazano ni to koji HOS-ovac je bio komandant logora Dretelj, a kamoli da je to bio, kao što je poznato, Ivan Petrušić.

Pa je zbog toga automatski oslobođen i njegov zamjenik Srećko Herceg. Nema komandanta - nema ni zamjenika.

Apsurde i selektivnost pravosuđa BiH vijeće je ogolilo i tvrdnjom da je nejasno zašto optužnicom nisu obuhvaćeni oni za koje je tokom suđenja otkriveno da su činili zločine u Dretelju.

Još jedan od paradoksa je i činjenica, što je takođe potvrdilo sudsko vijeće, da je Vinko Martinović Štela bio pozvan kao svjedok, dok je u optužnici označen učesnikom udruženog zločinačkog poduhvata.

Nesumnjivo je, dakle, da su krupne ribe, oni najodgovorniji za zločine počinjene nad Srbima u logoru Dretelj potpuno izbjegli pravdu.

Ali od svega je, zaista, najjezivije to što je silovana žena na suđenju otkrila imena najmanje 15 zločinaca koji su je silovali, a da je za to procesuiran i osuđen samo izvjesni smetljar Ivan Medić.

Ko je i zašto zaštitio i iz procesa udaljio silovatelje Miru Hrstića, Dragana Dujmovića, Damira Brajkovića, Hektora Ćosića Didu, Zvonimira Bijelića, Tonija Rajića, Vinka Primorca, Mirsada Repka, Željka i Luku Špegelja, Zvonimira i Branislava Bjeliša, Gorana Zeca i Antu Raiča?

Dakle, nikome ni na savjest nije otišlo to što su uradile te siledžije iako je do u detalje opisano kako ulaze u ćeliju, tuku, cijepaju odjeću, kako mučenica vrišti i otima se, kako udaraju još žešće, kako je savlađuju i siluju.

Kako se danima iživljavaju uz neviđena poniženja, izmišljanja raznih “manekenskih i plesnih igara na stolu”.

Zbog takvih slučajeva sve je jasnije da za zločine nad Srbima i dalje uveliko važi ona da je “pravda spora, ali nedostižna”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana