Logika

Veljko Zeljković

“Obećanje ludom radovanje” stara je narodna poslovica, koja se još jednom potvrdila na samitu održanom u Briselu. Zbog toga ne bi trebalo da čudi reakcija pojedinih lidera zemalja zapadnog Balkana, koji su nakon što su saznali da nema ništa od pozivnica za ulazak u “elitni evropski klub” osuli drvlje i kamenje na briselsku administraciju koja ih godinama samo vuče za nos.

- Nije fer - rekao je predsjednik Srbije.

- Ovo je bio istorijski dan, ali u negativnom smislu - poručio je albanski premijer Edi Rama. Izigranim i ludim pogotovo se osjetio premijer Sjeverne Makedonije, Dmitar Kovačevski. Nije krio razočarenje, pogotovo što je njegova zemlja u prethodnom periodu bila prinuđena da promijeni i ime države zbog evropskih komšija.

Iako je bilo određenih inicijativa iz Slovenije, Hrvatske, Mađarske i još nekih zemalja, da se jednom broju zemljama zapadnog Balkana “u paketu” dodijeli kandidatski status, a drugom otvore pretpristupni pregovori, stav većine zemalja Evropske unije bio je kako je to još uvijen na dugačkom štapu. Kako je poručeno balkanske zemlje još trebaju da rade na suzbijanju korupcije, borbi protiv kriminala, slobodi medija i pravosuđa. I reklo bi se da tu nema ništa sporno, da u isto vrijeme Brisel nije donio odluku da Ukrajini i Moldaviji dodijeli status kandidata.

Zar u Ukrajini nema korupcije? Prema podacima iz prošle godine, Ukrajina je zauzela 122. mjesto od 180 zemalja, pozicionirajući se blizu Zambije, Gabona i Meksika. Proglašena je za drugu najkorumpiraniju zemlju u Evropi.

Da li ima slobode medija, a pogotovo kada su od strane Kijeva raznim dekretima zabranjeni i ugašeni mnogi informativni portali? Da li ima i prava i pravde u zamlji koja sprovodi “ratne zakone” i ukida partije?

Slična situacija u omalenoj Moldaviji koju godinama unazad uništava korupcija i lokalni šerifi, razdirući ovu malu državu na putu za nigdje. Da li su ovo standardi kojima se čelnici Evropske unije rukovode kada odlučuju kome uručiti pozivnicu?

Priča oko Balkana, Ukrajine i EU, nema nikakve veze sa evropskim vrijednostima. U stvari, sve je stvar politike i jedne igre u koju je Brisel uvučen od strane Vašingtona, kao i slučaju Bugarske i Rumunije.

Zbog toga i vrijeđaju i poput šamara djeluju nove šargarepe koje nam se postavljaju u vidokrug. Što bi naš narod rekao, ili nas se manite ili nas primite u EU, jer boravak u sredini - ni tamo, ni vamo, drže balkanske zemlje samo u jednoj produženoj neizvjesnosti i vakuumu. Kako stvari trenutno stoje prije će se EU raspasti nego BiH ući u ovaj “elitni klub”. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana