Lobiranje za Divjaka

Željka Dobrić
Lobiranje za Divjaka

Kada smo poslije prošlih izbora odahnuli pomislivši da je nebulozama i destruktivnoj politici došao kraj, jer je sa političke scene konačno otišao predsjednik SBiH Haris Silajdžić, slučaj hapšenja penzionisanog generala Jovana Divjaka nam je pokazao da je jedan loš otišao, ali ostala su dva još gora.

Umjesto da troše energiju na posao za koji primaju platu, član Predsjedništva BiH Željko Komšić i ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj, ruku pod ruku, uputili su se u Beč, ne bi li izdejstvovali oslobađanje iz pritvora Jovana Divjaka, osumnjičenog za napad na vojnike JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine.

Da su ova vrla dvojica bh. političara utrošila bar treći dio energije potrošen na lobiranje da provjere u čemu je problem i zašto Jovan Divjak, ako su već tako ubijeđeni u njegovu nevinost, nije ispitan, procesuiran i oslobođen krivice za zločine u Dobrovoljačkoj ulici pred pravosuđem BiH, gdje bi nam bio kraj. Umjesto toga, sumnjivi pravnik Komšić i još sumnjiviji magistar ekonomskih nauka Alkalaj kao papagaji ponavljaju rečenice koje je nedugo prije ponavljao sada bivši Haris Silajdžić i o državnim parama pokušavaju da dokažu da je slučaj protiv Divjaka politizovan i sami ga politizujući.

Poruka koju Komšić i Alkalaj šalju je ta da su institucije BiH podređene onom pojedincu i onoj politici koja njima ide na ruku, da su državne pare tu da ih oni troše na ono na šta oni odluče, a činjenica da BiH i njene nadležne institucije nisu čak ni obaviještene o Divjakovom hapšenju govori koliko je dvojici "diplomata" bitno za šta građani izdvajaju novac.

Krajnje je vrijeme da se stavi tačka na izlete Željka Komšića, Svena Alkalaja i svih ambasadora koji se igraju pravnika i određuju šta je pravda i da se ozbiljno razgovara o pravosudnim institucijama u BiH, koje su trebale odavno da urade posao koji sada radi Srbija i da stave tačku na slučajeve poput Dobrovoljačke, Tuzlanske, zločine na Ozrenu i slično.

Komšić i Alkalaj svakako nisu ljudi koji doprinose da se stavi tačka na istinu o proteklom ratu i sve dok vučemo repove s tim u vezi, usporavaće BiH da ide naprijed.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana