Ljubojević i “Proljeće”

Goran Maunaga

U slučaju da se dokaže da je generalni direktor “Šuma RS” Srđan Ljubojević zaista primio mito, odnosno ako je tačno da je zatečen u trenutku preuzimanja novca, bez obzira na to o kojem iznosu se radi, jučerašnja akcija pripadnika Uprave kriminalističke policije MUP-a Republike Srpske po nalogu Specijalnog tužilaštva za svaku je pohvalu.

Ne samo radi otkrivanja i hapšenja jednog korumpiranog počinioca, u ovom slučaju Ljubojevića, nego zbog otpočinjanja, može se to pretpostaviti po nazivu akcije “Proljeće”, dugonajavljivane i neophodno potrebne borbe protiv korupcije.

Dakle, svi živimo u nadi i čvrstom uvjerenju da se “Proljeće” neće zaustaviti samo na hapšenju Ljubojevića pošto jedna lasta ne čini proljeće. Jer posla te vrste pred Specijalnim tužilaštvom i pripadnicima krim-policije, samo ako ga nastave raditi kako treba, ima napretek.

U dosta slučajeva oni čak i ne moraju čekati da na licu mjesta, kao u ovom slučaju, pojedine korumpirane funkcionere uhvate prilikom primanja mita. Možda je teži put, ali da su stručni inspektori studioznije ušli u način poslovanja i dokumentaciju, u ovom konkretnom slučaju “Šuma RS”, možda bi došli do još više razloga za hapšenje. A takvih je u “Šumama” bilo, a i dalje ima.

Jer i laiku je jasno i nevjerovatno da u jednom takvom preduzeću kao što su “Šume RS”, gubitak za šest mjeseci iznosi čak 3,9 miliona maraka.

Ogromnih gubitaka u još nekoliko javnih preduzeća takođe ima, i to u onima u kojima ni nesposoban gubitke ne bi pravio. Nesposoban ne bi, ali korumpiran svakako hoće, tako da pravi posao pred akterima operacije “Proljeće” tek predstoji.

Bilo bi jako loše ako bi se sve zaustavilo samo na Ljubojeviću. Time bi, umjesto poruke da u RS nema povlašćenih, to hapšenje bilo shvaćeno samo kao paravan i izgovor za to da se nešto radi, dok bi stvarna borba protiv korupcije i kriminala izostala.

A to bi bilo lošije nego da je, uopšte, na takav način i otpočinjana.

Hapšenje Ljubojevića još nije dokaz da kontrolne institucije Srpske maksimalno rade svoj posao kako treba. A biće, tek ako se sve ne zaustavi na ovom slučaju i ako uz “Proljeće” doleti i jato od bar nekoliko desetina lastavica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana