Ljetna groznica

Danijela Bajić
Ljetna groznica

Prethodnih dana na “Tviteru” je neko napravio anketu sa ironičnim pitanjem “Izaberi svog borca?”.

Ne ulazeći u to ko je na kraju pobijedio, ali kosidba trave predsjednika Republike i gradonačelnikovo iznošenje fotelje predsjednika gradske Skupštine pred narod, kao jedine dvije opcije u anketi, svakako su obilježile nikad burniji politički dan.

Jedini sigurni glasovi u “Tviter” anketi apsurda jesu oni od brojnih Banjalučana, jer se drama oko vanredne sjednice Skupštine grada nastavila do kasno u noć.

Sudbina “Akvane” visila je dugo o koncu pa su suprotstavljene strane na kraju odlučile da je kredit od pet miliona maraka spasonosno rješenje za javno preduzeće i Banjalučane koji će se ovo ljeto, ipak, kupati na staroj lokaciji.

Ljetna groznica koja trese političko nebo i povremeni performansi jednih i drugih očigledno ne interesuju one kojih se problemi zapravo najviše tiču.

Tako su glasovi za drugu opciju u pomenutoj anketi, čini se, sigurni i u Motikama gdje se posljednjih deset mjeseci radi rekonstrukcija jednog kilometra glavne ulice. Rečeno je da će radovi završiti u proljeće, a već je ljeto i radnici još uvijek rade.

Na istoj dionici obećan je i most dug deset metara, ali se mještani i dalje vozaju privremenim, oštećujući automobile vožnjom po makadamu jer druge opcije nemaju.

Osim one skuplje, sa obilaženjem gradilišta prolaskom kroz druga naselja, što put do posla i doktora čini dužim za nekoliko kilometara. 

Kako radovi odmiču brzinom kišne gliste tako se i potezi nadležnih u očima mještana čine sve apsurdnijim. Čak i oni koji su smisleni i koji pozivaju na strpljenje zbog komplikovanih imovinsko-pravnih odnosa jer “ne može prije zore svanuti”.

A pitanja se gomilaju. Jedno od njih odnosi se i na to ko će platiti štetu na automobilima kojim su stanovnici, ni krivi ni dužni, prolazili makadamom puno duže od planiranog roka. 

Najveći strah je da se sa radovima ne uđe u novu zimu, u što je teško povjerovati zbog iskustva gradskih vlasti sa dosadašnjih nekoliko protesta mještana, ali opet i nije nemoguće ako se uzmu u obzir sva dosadašnja probijanja rokova.

Najveći pesimisti su davno digli ruke od svega i sve pomjeraju čak na sljedeću (izbornu) godinu. Njima je svejedno za koga će glasati u anketi jer su i od jedne i druge strane naučili da mogu očekivati svašta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana