Ljekarski pregledi

Marijana Miljić
Ljekarski pregledi

Osim zdravstvenih tegoba, pacijentima u Srpskoj dodatne probleme stvaraju i duge liste čekanja za pojedine specijalističke preglede.

Tako žene koje treba da urade ultrazvuk dojke, ako se sada naruče, na red mogu da dođu tek za deset mjeseci. Zbog te činjenice postavlja se pitanje da li će tada biti isuviše kasno za njih i kako će to uticati na njihovo zdravlje.

Nešto "manje" vremena, pacijenti treba da čekaju za magnetnu rezonancu glave, kičme i zglobova, za koji je prvi slobodan termin u banjolučkom Kliničkom centru 11. jun.

Možda ovo i nije toliko strašno, kao što je podatak da 703 bolesnika čeka termin za ehokardiografiju, odnosno ultrazvuk za vizualni prikaz srčanih struktura.

Manje pacijenata, njih 83, čeka da uradi dopler krvnih sudova, dok su bolesnici za holter naručeni do 27. maja, a za ergometriju srca do 9. aprila.

Jedan od razloga dugih lista čekanja na specijalističke preglede jeste manjak ljekara specijalista u banjolučkom Kliničkom centru. U toj zdravstvenoj ustanovi nadaju se da će veliki broj ljekara uskoro završiti specijalizaciju, pa će se dnevno moći obaviti znatno više pregleda. To će doprinijeti i bržem smanjenju lista za čekanje na pregled.

Možda "dovoljno" ljekara specijalista ima za kardiološku specijalističku ambulantu s obzirom na to da je prvi slobodan termin u ovim ambulantama 15. mart ove godine.

Drugi razlog zašto stanovnici Srpske na pregled moraju da čekaju i po nekoliko mjeseci je i veliki broj bolesnika, koji ni u najmanju ruku nisu krivi za to, jer ne biraju oni da li će se razboljeti, i kada.

Jedan od uzroka svakodnevno prepunih čekaonica u banjolučkom Kliničkom centru je i to što na preglede u tu zdravstvenu ustanovu dolaze pacijenti iz svih opština Srpske. Možda bi više novca i pažnje trebalo usmjeriti u opremanje drugih bolnica u Srpskoj, jer bi time adekvatniju i dostupniju zdravstvenu zaštitu dobili svi građani RS, bez obzira na to iz kog dijela i opštine dolazili, a svakako bi se smanjili i redovi.

Pacijentima ne preostaje ništa drugo nego da čekaju da se stanje popravi, u nadi da čekanje na pregled neće mnogo uticati na njihovo zdravlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana