Ljekarski konzilijum

Veljko Zeljković

Razni specijalci međunarodne zajednice ponovo hode BiH. Nakon što su Brisel i Vašington odlučili da imenuju svoje nove doktore za zapadni Balkan, na taj potez se odlučila i britanska vlada.

Ne žele da ostanu mimo svijeta, te su na tu poziciju imenovali, bokserskim žargonom rečeno, “teškaša” Stjuarta Piča, bivšeg komandanta vazduhoplovnih snaga ove zemlje.

Ovaj potez samo govori o sumraku dosadašnje političke sage međunarodne zajednice u BiH, koja je na ovaj način indirektno priznala da je doživjela krah na ovim prostorima, a zbog olako postavljenih dijagnoza i lijekova koji su davani pacijentu.

Pacijent je liječen na pogrešan način. Visoki predstavnici su propisivali i nametali obavezno korišćenje određenih nepriznatih preparata, neispitanih, a koji su polako, ali sigurno vodili ka odumiranju jednog vitalnog dijela tijela BiH, Republike Srpske.

Glavni cilj bio je degradacija Dejtonskog mirovnog sporazuma i uspostavljenje nekakvog građanskog uređenja države BiH, a koje bi bilo bazirano na dominaciji jednog naroda - “dobrih Bošnjana”, kako ih jednom prilikom nazva Bakir Izetbegović.

Da bi sve išlo po loju, potrudili su se i nadležni iz visokog ljekarskog konzilijuma - Ustavnog suda BiH, koji je “pokrivao” jednu takvu nepriznatu međunarodnu ljekarsku praksu, koja je od Srpske pravila jednu praznu ljušturu zbog opasne izloženosti radioaktivnom zračenju.    

Kada je pacijentkinja, Republika Srpska, to shvatila i odbila da uzima na silu prepisane lijekove koji su doveli do anksioznosti, izbio je problem. Pacijent se sada pokušava ućutkati kako ne bi tužio nesavjesne doktore, a koji bi zbog toga mogli izgubiti svoj kredibilitet.

Angažovani su novi specijalisti “porodične medicine”, od kojih bošnjačka strana opet traži da nastave sa dosadašnjom praksom. Izetbegović se vjerovatno rukovodi onom starom narodnom da “ne dobija lijep, već uporan”.

Svjetske okolnosti su se, međutim, promijenile, ali je i pacijent postao svjestan svog komatoznog stanja u kom se našao zbog nametanja raznih lijekova.

Sve dok ta ista međunarodna zajednica, ali i bošnjačka strana, ne shvate da nametanje rješenja nikuda ne vodi, BiH će biti i ostati poligon za političke igre i evropska crna rupa u koju ni korona neće više dolaziti. Dio međunarodne zajednice mora promijeniti pristup balkanskoj problematici ukoliko uistinu želi evropsku i mirnu BiH.      

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana