Ljekarska etika

Dragana Orlović

Ljekarska profesija bez sumnje je među najodgovornijim i najtežim. Odati priznanje treba svim ljekarima, medicinskim sestrama i drugom osoblju, koji humano i predano pomažu bolesnima i povrijeđenima.

 Iz tog razloga uvijek se čudimo zbog čega svi ti "bijeli mantili" koji časno i predano rade svoj posao dozvoljavaju pojedincima da ih svojim postupcima i neodgovornošću u javnosti svrstavaju u neodgovornu i do guše ogrezlu korumpiranu struku. A za tu etiketu krivi su i oni, ma koliko besprijekorno radili. Rijetko, ili gotovo nikad, nećete čuti ljekara da je priznao kako je njegov kolega pogriješio, mada neće osporavati činjenicu da se to dešava. Tu je i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS koje uglavnom reaguje "post festum".

Postali smo, nažalost, društvo u kojem se reaguje ili žele neke promjene, tek kada se desi nesrećan slučaj. I desio se.

Prije 30-ak dana medicinari službe Hitne pomoći Doma zdravlja u Gradišci nisu otišli na poziv čovjeka kojeg je ujeo stršljen i koji je preminuo. Niko ne može da zna da jesu li ga mogli spasiti da su odmah odjurili da mu pomognu. Činjenica je da to nisu učinili. Pacijenta su dočekali u Hitnoj, gdje ga je rodbina dovezla, umjesto da odu po njega. Zašto nisu otišli, pitanje je koje se sada nadvilo nad ta dva ljekara i medicinsku sestru koji su znali da nesrećnom čovjeku treba pomoć. Međutim, to pitanje nije samo za njih troje, ustanovu u kojoj rade i rukovodstvo ili lokalnu zajednicu u kojoj se ta ustanova nalazi. To je pitanje za cijeli zdravstveni sistem. Za sve ljekare koji su svjesno ili nesvjesno pogriješili. Ali i za sve njihove kolege koji su znali za njihovu grešku, a ćutali su. Da se ne bi zamjerili, jer, eto… kolege su. 

Zakon o zdravstvenoj zaštiti RS kaže da je svaka ustanova dužna da građanima pruži hitnu medicinsku pomoć, bez obzira na to da li su oni osigurani, ili ne. Ali zanemarimo na trenutak zakone, podzakone i razne pravilnike. Šta je sa ljekarskom etikom? To se pitanje nameće kao imperativ i nije usmjereno protiv onih koji svakodnevno čine čuda i vraćaju mnoge u život, čak i kada nade ponestaje. Već u njihovu korist. Da se napravi jednom razlika između časnih ljekara i alavih trgovaca profesijom.*

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana