Liste čekanja

Dragana Orlović

Pacijenti u zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj već godinama kao jedan od najčešćih problema navode duge liste čekanja. Na to, uz neljubaznost medicinskog osoblja, ukazuju u raznim anonimnim i javnim anketama, bilo da je riječ o onima koje su sprovele bolnice, domovi zdravlja ili fond zdravstva. Međutim, sve te ankete i njihovi rezultati nikada do sada nisu donijele i rezultate.

Pacijenti i dalje čekaju. I to ne satima i danima, već mjesecima. Mnoge žene koje su ovih dana trebale preglede kod ginekologa u banjalučkom Domu zdravlja, mogle su birati neke od prvih slobodnih termina u oktobru.

Isti problem je i u bolnicama. Ukoliko niste "hitan slučaj" možete na listama čekanja provesti od sedmice do pet mjeseci, pa i duže za preglede CT-om ili magnetnom rezonancom, ali i za operacije koje vam ne ugrožavaju život. 

Tako u Banjaluci, prema podacima Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, pacijenti na magnetnu rezonancu čekaju i do pet, a dijagnostičke procedure kompjuterske tomografije (CT) u Trebinju dva i po mjeseca.

Ugrožavanje psihičkog zdravlja usljed takvog i tolikog čekanja nije faktor odlučivanja, uprkos Evropskoj povelji o pravima pacijenata, gdje je jasno definisano da ljekari moraju poštovati pacijentovo vrijeme i pružiti mu uslugu u zakonom određenom roku.

Naš je problem je u tome što je taj isti zakon "zaglavio" negdje u papirima, pa je medicinskim radnicima nažalost postalo sasvim normalno da pacijenti preglede čekaju mjesecima. Ili da jednostavno idu u privatne klinike i bolnice ako im to smeta i imaju mogućnosti. U suprotnom - neka čekaju. Jer, lakše je tako riješiti ovu problematiku, nego više raditi i težiti ka boljoj organizaciji.

Jedno udruženje u BiH prošle godine uradilo je istraživanje u okviru kojeg su došli do podataka da oko 80 odsto građana apsolutno ne zna kakva prava imaju u zdravstvenim ustanovama, kao i da većina njih smatra da ta svoja prava ne mogu ostvariti. To je čini mi se jednako poražavajuće kao i sama činjenica da kada napokon dođeš na dugoočekivani termin za pregled, zakazan u devet ujutro, na red stigneš u tri popodne.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana