Lista lijekova

Marijana Miljić Bjelovuk

Reviziju revidirane liste lijekova započeli su penzioneri, a kako je krenulo, i druge kategorije stanovništva uskoro bi mogle da u listu uvrste svoje izmjene, jer Fond zdravstvenog osiguranja namjerava svaki mjesec da analizira primjenu liste, te će sve što se pokaže kao loše rješenje biti mijenjano

Pacijenti stariji od 65 godina koji su bili ogorčeni revidiranom pozitivnom listom lijekova, koja je na snagu stupila početkom prošlog mjeseca, konačno mogu da odahnu.

Naime, Upravni odbor Fonda zdravstvenog osiguranja RS usvojio je juče inicijativu Fonda da se ukine ograničenje kod propisivanja lijekova na recept za osiguranike starije od 65 godina.

Ovim potezom Fond je izašao u susret starijim pacijentima, odnosno penzionerima, koji su u jako teškoj materijalnoj situaciji i jedva sastavljaju kraj s krajem, tako da će i oni ubuduće moći, ravnopravno sa ostalim stanovnicima, da kupuju lijekove po nižim cijenama.

Najveći glas protiv primjene revidirane liste lijekova digli su upravo penzioneri, jer su "zahvaljujući" novoj listi pojedini lijekovi koji se propisuju na recept za njih duplo poskupjeli.

Očigledno je da je Fond zdravstvenog osiguranja nešto morao da uradi i da izađe u susret penzionerima, jer penzioneri sa njihovim mizernim primanjima nikako sebi nisu mogli priuštiti neophodne lijekove.

Iako je u novoj listi lijekova medicinska struka zaključila da mnogi lijekovi za pacijente starije od 65 godina nemaju nikakav ili pak imaju minimalan efekat te da, ako žele da ih koriste, treba tu "želju" i da plate, penzioneri su ipak na kraju uspjeli da pobijede i za sebe izbore jeftinije lijekove.

Od samog početka ideje i stvaranja "pozitivne liste" lijekova upravo je trebalo misliti na one koji su najugroženiji i koji su najgoreg zdravstvenog stanja i njima olakšati, a ne dosipati "so na ranu".

Reviziju revidirane liste lijekova započeli su penzioneri, a kako je krenulo, i druge kategorije stanovništva uskoro bi mogle da u listu uvrste svoje izmjene, jer Fond zdravstvenog osiguranja namjerava svakog mjeseca da analizira primjenu liste, te će sve što se pokaže kao loše rješenje biti mijenjano.

Svaku promjenu koja ide nabolje, pa tako i ovu, treba pozdraviti. Naravno, ne treba ni zanemariti da se očekuje još mnogo posla, koji obuhvata najosjetljivije kategorije i nešto bez čega se danas ne može zamisliti život, a to su, nažalost - lijekovi. Tu nema prostora za greške, koje se moraju hitno korigovati!

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana