Linčovanje Vučića

Goran Maunaga

To što Nezavisni odbor Parlamenta BiH ni nakon osam mjeseci nije zauzeo stav o napadu na premijera Srbije Aleksandra Vučića 11. jula prošle godine u Potočarima kod Srebrenice, kao i činjenica da su ga od sigurnog linča spasili pripadnici Specijalne jedinice policije MUP-a RS, govori da se radilo o dobro organizovanoj namjeri.

Strah u stanovnike Srpske s razlogom je unijela činjenica da organizatori i izvršioci napada na Vučića još nisu procesuirani i da niko nije snosio posljedice zbog propusta u organizaciji komemoracije u Memorijalnom centru u Potočarima.

Taj strah dodatno je pojačala činjenica da Tužilaštvo BiH, ne da nije ništa uradilo na tom predmetu, nego i da ne vodi istragu protiv bilo koga od izvršilaca napada, da ne govorimo o mogućim naredbodavcima, što se jedino može protumačiti kao prećutno odobravanje pokušaja linča Vučića.

Zato ne treba da iznenadi ni sutrašnje moguće odbijanje građana RS da se odazivaju na pozive pravosuđa u Sarajevo uz sasvim razložno i racionalno obrazloženje da se tamo ne osjećaju bezbjedno.

Smjena direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsada Vilića jeste zatražena, ali ni od toga ništa nije bilo, jer su u Tužilaštvu naveli da istraga ni protiv njega nije pokrenuta.

A da je sve dobro osmišljeno i organizovano u obavještajno-bezbjednosnim glavama u BiH, potvrđuje baš ta činjenica o nesprovođenju istrage protiv organizatora i izvršilaca napada, jer, zaboga, kako procesuirati masu koja je, eto, spontano nagrnula na srpskog premijera Vučića.

Tu rečenicu koja, kao misao i stav stoji iza svega, naravno, po starom dobrom našem običaju, niko neće izgovoriti glasno, ali je definitivno jasno da se ćuti i radi tačno po tom postulatu.

Umnogome, sve to podsjeća na dešavanja u predmetu "Dobrovoljačka ulica" za koji je, na kraju, istraga obustavljena, uz tu razliku što u Potočarima pukom srećom nije došlo do krvoprolića. Čak je i Vučićeva naivnost ista kao ona Milutina Kukanjca 1992. u Sarajevu, koji je vjerovao da će sve biti odrađeno profesionalno i po dogovoru i da ničija bezbjednost neće biti ugrožena.

Zato ne treba očekivati da će u ovoj i ovakvoj BiH organizatori i izvršioci tih napada ikada biti procesuirani. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana