Limuzina do limuzine

Vedrana Kulaga Simić

BiH za zemljama regiona zaostaje u mnogim stvarima, ali na službenim vozilima mogli bi da joj pozavide i zemlje unutar granica evropske porodice.

Većina automobila u kojima se svakodnevno, i više nego što bi trebalo, vozikaju rukovodioci, ali i niži službenici u institucijama BiH daleko su iznad slike stvarne ekonomske situacije u ovoj zemlji.

Na veličinu i vrijednost voznog parka godinama upozoravaju mnogi, ali malo koja riječ je došla do onih koji imaju moć da "presjeku" nemoral i rasipništvo - sinonime za stanje na parkinzima ispred institucija.

Za upotrebu službenih vozila svake godine odlaze milioni, bilo da je riječ o kupovini novih limuzina, računima koji se pokrivaju iz zajedničke kase za popravku i održavanje starih, ili sipanju goriva. Ti podaci su i te kako vidljivi iz revizorskih izvještaja institucija u kojima su i i ove godine mnogi "prozvani" jer se nisu pridržavali pravilnika u vezi sa korišćenjem službenih vozila.

Pravilnici, kao i nalazi revizije, u mnogim slučajevima su ostali mrtva slova na papiru, a pojedinci su odlučili da se i ove godine počaste novim limuzinama koje će, ako ništa drugo, nadajmo se, barem koristiti za službene potrebe, a ne za odlaske na more i na odmore što nije bila rijetkost u proteklim godinama.

Za te i slične propuste niko nikada nije odgovarao. Kao ni za kilometarske gradske vožnje za koje nadležni nisu mogli da utvrde povod, kao ni za enormne potrošnje goriva, kao ni za česte popravke vozila. I tako dalje, i tako šire.

Ako već bez imalo osjećaja racionalnosti stavljaju potpis na nabavke skupih vozila, barem bi trebalo da ih koriste samo za službene potrebe.

Time bi, ako ništa drugo, smanjili izdatke za održavanje vozila, gorivo i popravke, ali u svakom slučaju prije svake kupovine trebalo da dobro razmisle da li je stari automobil stvarno stari ili ga pohlepa samo takvim čini.

Ova zemlja treba da krene naprijed, ali taj proces nadležni neće završavati brže samo ako se voze u automobilima koji vrijede po nekoliko stotina hiljada KM i koji jure mnogo brže od ostalih. Potreban je rad i zalaganje, a mnogi to nažalost zaboravljaju kada se dočepaju funkcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana