Lijeva ruka, desni džep

Goran Maunaga

Krađe u zajedničkim institucijama i agencijama sve su učestalije, a iznosi otuđenog novca sve su veći.

Ekonomska kriza donijela je i krizu morala i svih ostalih ljudskih i društvenih vrijednosti, pa su naglo bogaćenje pojedinih postratnih biznismena i političara te rastrošnost državnih institucija po glavi udarile i izopačile i najobičnije službenike, blagajnike, radnike u tim ustanovama.

Sve to, naravno, nema nikakvog opravdanja, ali u zemlji kakva je BiH sve može da se opravda tvrdnjom da je riječ o lošoj, ludoj zemlji u kojoj samo vrijedi biti lopov.

Naravno, ne treba pretjerivati i generalizovati, ali treba priznati da tu ima istine i da su počeli da kradu i oni koji nemaju potrebu za tim i koji nisu ni blizu ivice egzistencije.

Zašto bi, inače, jedan blagajnik u Agenciji za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi BiH, dakle čovjek sa solidnim poslom i izvjesnom budućnošću, uzimao iz kase novac uz ogroman rizik da bude uhvaćen i da mu dalji život bude negativno obilježen?

Nije on jedini, naprotiv, dosta je sličnih slučajeva, i sve ih je više. Plus što ne možemo znati koliko je onih koji nikad nisu, niti će biti otkriveni.

Sve prave vrijednosti pale su u vodu, a pohlepa za njegovim veličanstvom dolarom poprima, izgleda, razmjere i opasnost epidemije. Tačno je da je molitva za Boga, a novac za čovjeka, ali šta činiti kad novac postane đavo i počne da vlada ljudima, a ne oni njime?

Jer tada blagajnik iz kase u BHANSA uzme 400.000 maraka, tada ključar Centralne banke iz trezora banke lagano za dvije godine iznese 600.000 maraka. Tada blagajnik Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice hladno prisvoji povjerenih 24.000 maraka, a malo više uzme i blagajnik Ministarstva civilnih poslova. Uz to, nepoznati lopov otme 50.000 maraka od blagajnika MIP-a koji je novac podigao iz banke i nosio ga na radno mjesto bez obezbjeđenja.

Ovdje je riječ o samo nekoliko poznatih slučajeva i počinilaca,  a pošto ne znamo koliko je onih nepoznatih, možemo samo da pretpostavimo u kojoj mjeri je novac-đavo zavladao ljudima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana