Liječenje zdravstva

Dragana Orlović

Plate zdravstvenih radnika u Republici Srpskoj od 1. oktobra biće povećane, i to onima koji rade sa srednjom stručnom spremom za 50 do 60 maraka, a ljekarima u zavisnosti od koeficijenta i uslova rada, za oko 200 KM.

Do toga je doveo dogovor predstavnika sindikata i Vlade Republike Srpske, tačnije, cijena rada u zdravstvu podignuta je sa 135 na 145 maraka, što je, kako tvrde obje strane, tek prvi korak u poboljšanju statusa zaposlenih u ovoj oblasti. Međutim, koliko će najavljeno povećanje plata medicinskim radnicima moći usporiti već hronični odlazak ljekara, medicinskih sestara i tehničara, zasad nije moguće precizirati.

Današnja djeca koja upisuju medicinu poslije školovanja idu automatski u Njemačku, koja sada uz diplomu fakulteta sve više traži samo kurs jezika, ili studiraju jer imaju mogućnost da se kasnije bave privatnom praksom. Medicinari odlaze u inostranstvo, kako kažu, zbog sticanja socijalnog statusa, generalno, boljih uslova rada.

Uz sve to, u našim zdravstvenim ustanovama prisutan je i prirodni odliv ljekara, koji je nastao onog trenutka kada je dosta ljudi otišlo u penziju, pa se ta radna mjesta ne mogu tako lako popuniti. Reflektuje se sve ozbiljniji problem, koji iziskuje plansko i dugoročno rješenje - reformu. Reforma zdravstvenog sistema je upravo nešto što uskoro i očekuje RS i cijelu BiH, jer je sadašnji zdravstveni sektor, prema ocjeni Svjetske banke, izuzetno skup i trošimo veći procenat budžeta na zdravstvo, nego većina drugih zemalja u Evropi, a istovremeno imamo dosta lošije usluge.

U uslovima sve većeg priliva bolesnika, s obzirom na starosnu strukturu stanovništva, posao se raspoređuje na preostale, sve malobrojnije i amortizovane kadrove. U nedostatku iskusnih ljekara složene poslove prihvataju mladi, nedovoljno edukovani i neiskusni, a posljedica je opadanje kvaliteta pruženih usluga.

Nedostatak određenih profila kao što su kardiolozi, rendgenolozi, ortopedi u javnim zdravstvenim ustanovama mnoge pacijente direktno šalje u čekaonice privatnih klinika, čije im ljubazno osoblje sa osmijehom uzima i posljednju čuvanu marku za “ne daj Bože”. Tako da se dugoročnija rješenja ne mogu očekivati bez reforme cijelog zdravstvenog sistema, ma koliko pozitivna bila vijest da su povećane plate radnicima u zdravstvu, te sindikalna obećanja da će se boriti za njihov bolji status.+++

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana