Liječenje zdravstva

Aleksandar Sanja Ilić

Efikasan zdravstveni sistem je jedan od stubova svake zemlje, a evidencije republičkih institucija pokazuju da je u proteklim mjesecima urađeno dosta toga da bi taj sistem u Srpskoj stajao na zelenim granama i da bi svim stanovnicima na usluzi bili vrhunski ljekari.

Broj pacijenata i oboljenja se, nažalost, povećava iz dana u dan. Čekaonice i hodnici su mahom puni u zdravstvenim ustanovama u Srpskoj, a ta situacije je vidljiva i izvan njenih granica.

Svi više građana mora da zbog ovih ili onih problema potraži pomoć stručnjaka. Nekad se zna desiti da rutinska kontrola pokaže da nešto nije u redu, da su potrebna dodatna, komplikovanija ispitivanja, koja su, u nekim slučajevima, bila dostupna samo u kliničkim centrima izvan Republike Srpske.

U Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske raspolažu podacima da je tokom posljednje tri godine uvedeno 150 novih usluga u zdravstvo RS i da je to znatno smanjilo slanje pacijenata u centre u regionu i šire. To je za svaku pohvalu, ali nadležni moraju biti svjesni da je ulaganje u sistem proces koji nema kraja.

Situacija je i dalje takva da može i mora bolje da bi pacijenti znali da su, iako su se našli u teškim danima, u sigurnim i stručnim rukama te da u svoj muci koja ih je snašla mogu da vjeruju onima kojima su povjereni.

Milioni maraka su u proteklim godinama uloženi u zdravstveni sistem - od izgradnje novih bolnica do ulaganja u opremu, specijalizacije i slično. I to mora da bude nastavljeno, jer savremeno doba donosi sa sobom i boljke za koje doskora nismo znali, a koje nas sada često ubijaju.

Srpskoj su potrebni stručnjaci i zato se mora stalno raditi na edukaciji onih koji su odlučili da obuku bijele mantile i život posvete svima koji se nađu u bolničkim i kliničkim hodnicima. Od najmlađih do onih koji su zakoračili u pozne godine.

Trebaju nam stručni ljekari i hirurzi da bismo, u jednu ruku, i ostali ovdje, a ne samo stalno slušali da nam se crno piše i da našim “bijelim mantilima” ne možemo vjerovati. Ljekari nam trebaju i zato moramo da one koji žele da ostanu i zadržimo u našim domovima zdravlja, bolnicama i kliničkim centrima. Posebno kada je riječ o maherima u svojim oblastima, koji znaju kako da spase život.

Jasno je da neke stvari ne mogu da se dogode ili promijene preko noći, ali to ne smije da bude izgovor da se nikada i ne ostvare. Puni hodnici onih kojima je ljekarska pomoć potrebna su svakodnevni podsjetnik da se mora stalno raditi da bi bio unaprijeđen sistem za dobrobit svih.

Posljednji podaci Fonda zdravstvenog osiguranja Srpske su za pohvalu, ali naše zdravstvo još nije izliječeno. Potrebno je tu još dosta ulaganja da bi bolnice i domovi zdravlja bili to što treba da budu, a ne mjesta gdje se još vide obrisi prošlog vijeka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana