Liječenje zdravstva

Ma­ri­na Čigoja

O problemima u zdravstvenom sistemu RS godinama se u javnosti govori, ali konkretni potezi nadležnih za rješavanje tih problema uglavnom su izostajali.

 Zapošljavanje po svim drugim linijama, osim po onoj koja bi morala da bude glavna - a to je stručnost, kod nas je postalo normalna pojava, pa tako mnogi i ne razmišljaju o tome da se prijave na određeni konkurs prije nego što potraže "štelu". Upravo zbog takve dugogodišnje prakse ne čudi podatak da su zdravstvene ustanove pretrpane nemedicinskim kadrom, dok nam oni najstručniji i najbolji doktori odlaze u privatne klinike ili, nerijetko, vani. Zbog takve prakse ne čudi ni podatak da su oni koji nas liječe danas u situaciji da sami ne mogu da ovjere svoje zdravstvene knjižice, jer im se doprinosi na plate ne uplaćuju.

Vlada RS konačno je odlučila da reaguje i pokuša da zaustavi stranputicu kojom naše zdravstvo, bez sumnje, već godinama ide. Odlukom Vlade stavljena je tačka na novo zapošljavanje u zdravstvenim ustanovama i fondovima, obaveze za poreze i doprinose bolnice će morati redovno ispunjavati, a ukoliko ne budu, umjesto njih će to uraditi Fond zdravstvenog osiguranja RS, umanjujući im pri tom tranšu koju doznačava. Najavljeno je da će i javne nabavke u zdravstvu, na koje godinama kao jedan od velikih problema ukazuju rezvizori, biti dovedene u red. Ove odluke sigurno će doprinijeti sređivanju stanja u ovom dijelu javnog sektora, ali se postavlja pitanje zbog čega se sve do sada čekalo sa njihovim donošenjem. Zbog čega je vlast dopustila da problemi u zdravstvu dostignu ove razmjere pa da tek onda reaguje i hoće li neko odgovarati zbog nagomilanih problema u ovoj oblasti?

Bilo kako bilo, ove odluke trebalo bi da doprinesu oporavku bolesnog zdravstva Srpske, ali samo pod uslovom da one zaista budu sprovođene. Svjedoci smo da su mnoge odluke koje je Vlada donosila ostale samo mrtvo slovo na papiru. Ako već nije na vrijeme reagovala, nadamo se da će Vlada ozbiljno shvatiti odluke koje je sama donijela i onemogućiti dalje gomilanje obaveza zdravstvenih ustanova i zapošljavanje radnika po rodbinskim, partijskim, komšijskim i kojekakvim drugim vezama. Građani su odavno izgubili povjerenje u zdravstveni sistem RS, a na Vladi i rukovodstvima bolnica je da to promijene.*

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana