Liječenje zdravstva

Dragana Orlović

Dijagnoza zdravstvenog sistema u Republici Srpskoj već dugo vremena nije najbolja, jer se problemi iz godine u godinu smjenjuju. Čim se jedan "zaliječi", drugi se raširi poput nekog gripa i virusa, i tako ukrug.

Ipak, od mnogobrojnih muka sa kojima kubure nadležni, medicinski radnici, a samim tim direktno i indirektno pacijenti, najčešće su bili kako se čini, oni zbog nedostatka novca.

Ovaj problem nije nepoznanica ni u bogatijim zemljama, a da je hitno potreban plan i mehanizam za njegovo rješenje, suvišno je i govoriti.

Upravo zbog toga prioritet je da se naprave uštede, tačnije, stezanje kaiša u svim oblastima zdravstvenog sektora.

A da se kaiš već steže, najbolje govori činjenica da je Vlada RS prošle sedmice obavezala javne zdravstvene ustanove da Ministarstvu zdravstva i socijalne zaštite dostavi akcione planove o mjerama racionalizacije i štednje.

I sistematizacija koja je urađena u Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, jedan je vid pomaka. Naime, donesena je odluka da se smanji broj izvršnih direktora.

Manje sektora, manje direktorskih fotelja.

Više novca u kasi.

Jeste da je i to nedovoljan potez da bi se nešto bitnije sanirao deficit koji Fond zdravstvenog osiguranja ima, ali mora se priznati da je i ovo jedan korak naprijed.

Ostaje da se vidi kojim putem će krenuti ostale zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj i da li će se ozbiljno shvatiti riječi ministra zdravlja Dragana Bogdanića da se moraju napraviti racionalni i detaljni planovi štednje.

Ako svaka bolnica i dom zdravlja, odnosno, njihovo rukovodstvo napravi detaljan plan poslovanja, i pri tom pažljivo isplanira rashode i prihode, možemo očekivati i bolje zdravlje našeg zdravstvenog sistema.

Sistema čiji je značaj veliki, ali u kojem postoji niz malignosti koji zahtijevaju hitne intervencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana