Liječenje pravosuđa

Željka Domazet

Da li će Tužilaštvo i Sud BiH poslušati naloge Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) kada je riječ o rješavanju predmeta ratnih zločina koji im je dao u zadatak da svaki nalaz i preporuke britanskog sudije Džoane Korner dobro razrade, biće poznato tek na narednoj sjednici VSTS-a.

Kornerova je u svojoj analizi konstatovala da u ovim pravosudnim institucijama mnogo šta ne štima kada je riječ o rješavanju predmeta ratnih zločina.

Članovi VSTS-a koji su konačno, nakon nekoliko mjeseci, analizirali nalaze Kornerove, konstatovali su da se ni Sud ni Tužilaštvo pod krinkom nezavisnosti ne mogu ponašati kao otuđeni centri moći i da primjedbe koje im daju javnost i stručnjaci poput Kornerove ne smiju tretirati kao udar na nezavisnost nego poziv na pospremanje i rad.

Neopravdano je takođe što i sam VSTS nikada nije održao sjednicu na kojoj bi pred javnošću suočio glavnog tužioca Gorana Salihovića i predsjednika Suda Meddžidu Kreso da ih ispita zbog čega se na predmetima ratnih zločina ne radi kako je propisano Strategijom i zbog čega se čeka da svjedoci umiru i da biologija umjesto pravosuđa rješava predmete. I jedno i drugo su vrlo glasni i jasni kada se traži novac za plate, naknade, putovanja, a kada treba progovoriti o radu, odnosno neradu tada se ratuje saopštenjima i prebacivanjem krivice jednih na druge.

Prema nalazima Kornerove, u trci za normom jedan tužilac duži preko stotinu predmeta, istražioci nemaju nikakva znanja, ne postoji nikakva dosljednost u pravnoj kvalifikaciji krivičnog djela, a tek kada se godine izgube na traljavim istragama, Sud odlučuje da li će određeni predmet prebaciti na entitetske ili kantonalne sudove. Nije stoga čudo što se na VSTS-u čula i konstatacija da bi nalaze Kornerove ove dvije pravosudne institucije na nivou BiH trebalo da uzmu kao svoj ustav.

Vrlo loše se radilo i dobilo se ništa. Da li će dijagnoze britanskog sudije, koji je u Hagu radio na predmetima ratnih zločina, pravosudne institucije uzeti u obzir pri liječenju propusta, ostaje da se vidi.

Oktobarska sjednica VSTS-a će pokazati da li su ozbiljno shvatili zadatke koji su im dati ili će samo konstatovati da je bolest u pravosuđu na nivou BiH, bar kada je riječ o rješavanju predmeta ratnih zločina, toliko napredovala da pomoći nema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana