Lične invalidnine

Milijana Latinović

Na životnom putu svaki čovjek kad-tad naiđe na prepreke, a oni kojima sudbina nije bila naklonjena moraju smoći snage da se svaki dan bore kako bi imali barem približno ravnopravan položaj u društvu.

Osobe sa poteškoćama u razvoju i invaliditetom muku muče sa brojnim problemima i predrasudama na koje nailaze na svakom koraku, a kako im je, znaju samo oni sami i oni koji su svaki dan uz njih.

Uprkos znanju i iskustvu koje steknu u životu, prinuđeni su da se iznova i iznova dokazuju i budu barem duplo bolji da bi bili na istom nivou kao ostali, dok ima i onih koji bi dali sve da mogu da rade i zarade svoj dinar, ali taj san, nažalost, nikad neće ostvariti.

Zato im je svaka marka važna i njihovoj sreći nema kraja kada znaju da imaju svoju “zaradu” kakva god ona bila. Prve lične invalidnine u Srpskoj stigle su na adrese 366 korisnika kojima ova vrsta pomoći uliva nadu da nisu zaboravljeni i da je pred njima neka svjetlija budućnost.

Među njima su mnoga talentovana djeca, mladići i djevojke koji ne traže ništa više osim pažnje i razumijevanja, koje nam je, uostalom, svima potrebno.

Odluka Vlade RS da se ovim licima obezbijede lične invalidnine, kako kažu mnogi od njih, došla je u pravom trenutku. Više od novca znači im osjećaj da nisu sami uprkos nedaćama koje ih tište.

Uvođenjem prava na lične invalidnine napravljen je veliki iskorak u oblasti socijalne zaštite u RS, jer prvi put civilni invalidi dobijaju invalidninu.

Možda je ova odluka mogla biti donesena i mnogo ranije, ali imajući u vidu da je onima koji zavise od drugih lica svaka pomoć dobrodošla, ni sada nije kasno. Važno je samo da se ne zaustavimo na ovome, jer bi svaki korak unazad osobama sa invaliditetom i onima sa poteškoćama u razvoju  ugasio tek rasplamsalu nadu i slomio krila na putu ka boljem sutra.

Nadležni treba da što prije razmotre mogućnosti da lične invalidnine postanu zakonska obaveza. I ne samo to.

U oblasti socijalne zaštite još je mnogo otvorenih pitanja na koja svakodnevno ukazuju oni koje ti problemi najviše pritišću. Za svako od njih moramo bar pokušati da pronađemo odgovor, toliko im dugujemo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana