Lična karta za Albaniju

Marijana Miljić Bjelovuk

Bošnjački političari u BiH, ne mareći ni u najmanjoj mjeri za bezbjednost zemlje i loše bilateralne odnose, pokušavaju da proguraju sporazum između BiH i Albanije, koji podrazumijeva uzajamno putovanje državljana između dvije zemlje samo sa ličnim kartama.

U njihovoj namjeri spriječili su ih srpski delegati u Domu naroda Parlamenta BiH, zbog čijih je primjedaba u ponedjeljak odgođeno izjašnjavanje o davanju saglasnosti za ratifikovanje Sporazuma o izmjenama Sporazuma između Savjeta ministara Albanije i Savjeta ministara BiH o uzajamnim putovanjima državljana.

Jedina pogodnost za državljane BiH u svemu tome bilo bi to što mogu da idu u Albaniju samo sa ličnom kartom. Ali veliko pitanje je koliko ljudi i ko iz BiH uopšte ide u Albaniju. Zasigurno je riječ o malom, odnosno neznatnom broju ljudi. Na kraju krajeva, većina stanovnika u današnje vrijeme u BiH ima pasoš, tako da ni to ne bi bio problem za onaj mali broj stanovnika koji se odluči da posjete ovu zemlju.

Sa druge strane, sklapanje ovog sporazuma moglo bi da ostavi velike i dalekosežne negativne posljedice po BiH. Prvo, BiH ni po kom osnovu ne treba da sklapa ovakav sporazum o uzajamnom putovanju sa Albanijom, jer se takvi sporazumi, i kada se sklapaju, sklapaju isključivo sa susjednim zemljama. A Albanija nam nikako nije komšija.

Kao drugo, odnosi između dvije zemlje narušeni su jer su zvaničnici Albanije više puta insistirali na tome da BiH prizna Kosovo. Drugim riječima, traže nešto što je protiv interesa srpskog naroda i sa čim se Srbi, koji su u BiH konstitutivan narod, ne slažu.

Treće, odobravanje Albancima da ulaze u zemlju samo sa ličnom kartom nikako nije dobro iz bezbjednosnih razloga za BiH, pogotovo u vrijeme kada sve zemlje u svijetu pooštravaju kontrole prelaske granice.

Očigledno je da o tome pojedini političari u BiH ne razmišljaju, pa sklapaju ovakve sporazume, za koje ne postoji nijedan jedini valjan razlog da bi bili sklopljeni i ratifikovani.

Na potezu je Predsjedništvo BiH, koje će, bar se nadamo, shvatiti situaciju i povući ovaj dokument iz dalje procedure s ciljem sprečavanja haosa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana