Licemjerni veto

Darko Momić

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske ponovo je zloupotrijebio prava koja ima pokrećući pitanje vitalnog nacionalnog interesa na rebalans budžeta za 2020. godinu.

Kako je obrazložio potpredsjedavajući Vijeća naroda iz reda Bošnjaka Mihnet Okić, veto na rebalans budžeta uložili su zato što su umanjene stavke za održivi povratak, te grantovi za bošnjačka dobrotvorna udruženja. Niko nikome ne osporava pravo na pokretanje vitalnog nacionalnog interesa kada je to smisleno i utemeljeno, odnosno ako se nekim aktom usvojenim na Narodnoj skupštini RS, svjesno ili nesvjesno, zaista zadire u prava bilo kojeg konstitutivnog naroda, ali jeste problem ako se to pravo zloupotrebljava i veto ulaže iz politikantskih, a često i licemjernih razloga.

Mnogi su zaboravili da je Klub Bošnjaka u jeku epidemije virusa korona prijetio ulaganjem veta na odluku Narodne skupštine o uvođenju vanrednog stanja i da su praktično u posljednji čas odustali od toga. Ni tada nisu imali smisleno obrazloženje, ni odgovor na pitanje zašto najavljuju pokretanje veta, a od bespotrebnog pokazivanja političkih mišića odustali su pod pritiskom javnosti, zato što naprosto nije bilo jasno da neko iz dnevnopolitičkih potreba želi ugroziti borbu protiv pošasti koja je zahvatila cijeli svijet.

Situacija nije ništa drugačija ni kada je u pitanju veto koji su stavili na rebalans budžeta, jer niko nije iz hira ili pakosti smanjio budžetsku stavku koja se odnosi na održivi povratak, već je to urađeno s ciljem racionalnije raspodjele sredstava radi prevazilaženja posljedica ekonomske krize izazvane epidemijom virusa korona. A koliko je besmisleno i bespotrebno pokretanje vitalnog nacionalnog interesa u ovom slučaju najbolje svjedoči to što su zbog tog politikantskog poteza ugroženi brojni projekti koji se odnose upravo na održivi povratak i obnovu kuća bošnjačkih povratničkih porodica.

Ruku na srce, da su znali da će to izazvati, bošnjački delegati vjerovatno ne bi ni ulagali veto, ali iz njihovog poteza bi moglo da se izrodi i nešto dobro. A to je revolt u institucijama koje se bave ovim pitanjem ili konkretno u Republičkom sekretarijatu za raseljena lica i migracije. To je praktično i najavio v.d. direktora Sekretarijata Marko Aćić, koji je istakao da je “Republika Srpske dala znatna sredstva za obnovu hrvatskih i bošnjačkih kuća u kojima niko ne živi, dok se mnogo manje davalo srpskoj sirotinji koja želi da se vrati na svoja ognjišta u FBiH”.

Drugim riječima, punih četvrt vijeka poslije okončanja rata vrijeme je da se stvari nazovu pravim imenom, da se pogledaju rezultati popisa stanovništva i jasno kaže da Srbi nisu oni koji opstruišu povratak. Naprotiv!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana