Lice i naličje solidarnosti

Milijana Latinović

Zemljotres koji je na Veliki petak zaljuljao tlo Hercegovine i probudio nemir i strah u srcima kršnih Hercegovaca i nekoliko dana kasnije je u žiži javnosti.

O događaju koji je, bar Hercegovcima, donekle u drugi plan gurnuo proslavu najvećeg hrišćanskog praznika, priča se i izvan granica Republike Srpske, a pomoć šalju prijatelji sa svih strana svijeta.

Oduvijek je bilo tako. Velike nevolje, koliko god zla i nesreće nosile sa sobom, uvijek bi probudile i dobro u ljudima. Uz prijatelje, i ovoga puta materijalna šteta biće nadoknađena uz veće ili manje napore. I to je ono čime Srpska i u ovom trenutku može da se ponosi.

Saosjećanje, solidarnost i ispružena prijateljska ruka od Mađarske do Kine poruka su cijelom svijetu da u trenutku kada je najteže, ma koji razlog za to bio, Srpska nije sama.

Međutim, kao i u svakoj drugoj sličnoj situaciji, i ova priča ima lice i naličje. Dok na adresu Ljubinja uveliko stiže pomoć sa svih strana, o drugoj hercegovačkoj opštini, Berkovići, koja je takođe pretrpjela veliku štetu i bila epicentar jednog od nekoliko desetina potresa koje seizmolozi na području Hercegovine bilježe već danima, priča se mnogo manje. I o pomoći za Berkoviće kao da se šapuće, onako usput. Ni premijer nije navratio, a bilo je usput kada je obilazio Ljubinje. Te dvije opštine udaljene su jedna od druge svega četrdesetak kilometara. Obećao je pomoć, ali nije navratio.

Na listi prioriteta svakako treba da budu najugroženiji, uvijek i u svakoj situaciji, pa tako i sada. Međutim, konkretnu pomoć u novcu i građevinskom materijalu i svemu ostalom što je potrebno moraju dobiti i drugi, koji su, prema nečijoj procjeni, nastradali manje. A da li su zaista, pokazaće struka, kada obiđu sve i naprave pravu procjenu.

U slučaju Berkovića nijedna konkretna brojka se još ne spominje. Nema iznosa, samo riječi podrške i obećanja, a to, znamo svi, znači mnogo, ali u situaciji kada ljudi napuštaju svoje stanove i kuće jer više nisu bezbjedni za život, potrebna je konkretna pomoć. Mnogo više od telefonskog poziva i obećanja. I juče su dvije porodice morale napustiti svoje stanove u jedinoj stambenoj zgradi u Berkovićima zbog opasnosti od urušavanja.

Bilo kako bilo, ovo nije vrijeme za bilo kakve podjele i prebrojavanja krvnih zrnaca ni u kom smislu. Svi građani, svi do jednog podjednako su važni i svima je pomoć potrebna, i moralna, ali i materijalna. Neka to imaju u vidu oni koji mogu i moraju da im pomognu, jer sami nemaju dovoljno ni snage ni novca da saniraju nastalu štetu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana