“Leks toljaga”

Veljko Zeljković

Pravo na imovinu jedno je od osnovnih prava. Neprikosnovenih. Svuda u svijetu. Osim u Hrvatskoj!

Godinama unazad “lijepa njihova” izbjegava da vrati u posjed predratnu imovinu fizičkim i pravnim licima sa prostora bivše Jugoslavije. Njenim stvarnim vlasnicima.

Izbjegava iako je na to obavezuju sva međunarodna pravna akta, Ustav Hrvatske i potpisani međunarodni ugovori o sukcesiji.

Ova otimačina krenula je još 1991. godine, kada je donesena famozna i diskriminatorska uredba o zabrani raspolaganja nad ovom imovinom.

Nedugo zatim vlasti u Zagrebu ove sporne nekretnine proglasiše državnom imovinom, a onda nedavno i zadaše “konačni udarac” donoseći zakon “leks toljaga” prema kojem se ova imovina može izdavati u zakup na 30 godina.

Obrazloženje - spriječiti od daljeg propadanja bivša radnička odmarališta na Jadranu.

Zaboraviše samo kako se radi o nekretninama preduzeća iz BiH i Srbije. Kako sve ovo nazvati nego kao klasičnu otimačinu!

Da su kojim slučajem htjeli sačuvati od propadanja ovu nekada vrijednu i atraktivnu imovinu, onda bi dozvolili stvarnom vlasnicima da uđu u njen posjed.

Umjesto toga potrudili su se da “ozakone” ovu otimačinu.

U BiH sve to nijemo posmatraju. A i zašto bi se bunili kada su “plaćeni” da ćute.

Kada nešto i bude saopšteno, onda to otprilike izgleda ovako: “Pozdravljamo brigu Hrvatske da od daljeg propadanja sačuva ovu imovinu”?! Smiješno i skandalozno.

Za ovakve izjave bi se u normalnim zemljama, što BiH sigurno nije, letjelo i išlo u zatvor.

Na ovaj način Hrvatska je gotovo zacementirala trenutno stanje, jer u periodu dok traje zakup ovih nekretnina stvarni vlasnici neće moći ući u njen posjed.

Šta onda treba raditi, jer postalo je gotovo očigledno da se ova otimačina sprovodi uz prećutni blagoslov vlasti u Sarajevu?

Angažovati advokate, presaviti tabak i od države Hrvatske tražiti adekvatno obeštećenje, ali i naknadu za pričinjenu štetu, jer punih 27 godina stvarni vlasnici ne mogu ući u posjed svoje imovine.

Očekivati od bh. vlasti da učine nešto ili da se Hrvatska konačno smiluje i vrati ove nekretnine, bilo bi isto kao i nadati se dobitku sedmice na lotu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Rat i mir
Rat i mir
Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana